číslo 1/2001
vychází 27. prosince

Zpět na obsah         

Televize a film


TV TIPY

Pondělí 1. 1. 2001 ČT 1 - 20.00 hodin

Návrat idiota

Stejně jako ve svém úspěšném autorském debutu Indiánské léto (1995), i při realizaci Návratu idiota se talentovaný scenárista a režisér Saša Gedeon soustředil na tragikomický labyrint citového zmatení mladých lidí. Za tu dobu však již dospěl k vyváženému a soustředěnému tvaru a jeho výpověď nabyla na vážnosti a hloubce. A v tomto ohledu je shledána velká přednost několikrát oceněného snímku, na kterém spolupracovala i Česká televize. Autor se inspiroval knížetem Lva Myškina z románu F. M. Dostojevského Idiot. V komorním příběhu ze současnosti, odehrávajícím se na malém městě mezi Vánocemi a Novým rokem, je tímto smutným, ale "pozitivním" hrdinou mladík František, který se po létech strávených v blázinci ocitá ve světě, o němž vlastně nic neví.


Úterý 2. 1. 2001 ČT 2 - 20.00 hodin

Richard Wagner (1/10)

35 let Wagnerova dramatického života, naplněného tolika událostmi, že by vydaly na několik životů obyčejných smrtelníků a jeho radikální hudební i politické názory zachycuje unikátní desetidílný britsko-maďarský seriál, v němž postavu tohoto výjimečného muže neopakovatelným způsobem ztělesnil Richard Burton. Od bouřlivého revolučního roku 1848, který prožil v Drážďanech, přes krušná léta vyhnanství, strávená ve Švýcarsku, Francii, Rusku a bůhvíkde ještě, až po ono naplnění celoživotního snu, kterým se stala stavba monumentálního divadla v bavorském Bayreuthu, sledujeme krok za krokem Wagnerovu životní i uměleckou pouť. V seriálu, natáčeném na více než 200 lokalitách šesti zemí světa, se objevuje plejáda nejzářivějších hvězd filmového plátna.


Středa 3. 1. 2001 NOVA - 20.00 hodin

Ostrov mrtvého muže

Henri O. je zkušená investigativní reportérka, kterou jednoho dne pozve na svůj soukromý ostrov její bývalý milenec, milionář Chase Prescott. Nečeká ji však romantické setkání po pětadvaceti letech, které od jejich posledního setkání utekly. Prescott ji totiž požádá, aby mu mezi hosty víkendového setkání pomohla odhalit vraha, který mu usiluje o život. A to zřejmě nebude nic jednoduchého, protože se zdá, že každý člověk na ostrově má pro vraždu Prescotta velmi dobrý motiv. Detektivku s prvky thrilleru a ve stylu příběhů Agathy Christie natočil v roce 1996 režisér Peter H. Hunt. Hrají Barbara Edenová, William Shatner, Morgan Fairchildová, Traci Lordsová, Christopher Atkinst, Christopher Cazenove a další.


Čtvrtek 4. 1. 2001 ČT 1 - 18.10 hodin

Báječná léta (1/115)

Když se řekne "báječná léta", vybaví se každému z nás různé, ale určitě hlavně příjemné vzpomínky. Báječná léta se také nazývá americký rodinný seriál, se kterým se budeme ode dneška opět setkávat na programu ČT. S odstupem let, chápavě, s humorem i dávkou nezbytné nostalgie v něm vzpomíná hlavní hrdina Kevin na dobu svého dospívání. Na dobu, která mu tehdy až tak báječná vždycky nepřipadala... A přestože se seriál odehrává na pozadí legendárních 60. let, strasti a slasti dospívání, prvních lásek i vztahů rodičů a dětí se příliš nezměnily...


Pátek 5. 1. 2001 NOVA - 21.40 hodin

Noci s nepřítelem

Hlavní postavou je Laura Burneyová, která žije se svým manželem, úspěšným finančním poradcem Martinem, v osamělém domě na pláži na Cape Codu. To, co navenek vypadá jako šťastné manželství, je ve skutečnosti peklem. Martin je totiž sadista, despotický žárlivec a chorobný puntičkář, který se nerozpakuje ženu bít a terorizovat, třeba jen kvůli ručníkům v koupelně, které nejsou správně srovnané. Nakonec utýraná žena využije příležitosti a zinscenuje vlastní smrt. Téměř komorní psychodrama se zdařile vykreslenou atmosférou natočil podle románu Nancy Priceové režisér Joseph Ruben. Hlavní roli ženy poznamenané trýznivým manželstvím vytvořila slavná Julia Robertsová. V dalších se objeví Patrick Bergin, Kevin Anderson, Elizabeth Lawrenceová Kyle Secor a další.


Sobota 6. 1. 2001 ČT 1 - 20.00 hodin

Každý má šanci

Americké komedii Forrest Gump mnozí přikládají dalekosáhlé významy, je považována za alegorii společnosti, kterou dokáže věrohodně zrcadlit až osud zdánlivě slabomyslného jedince. Forresta Gumpa (Tom Hanks) nechtěli přijmout ani do základní školy pro nedostatečnou inteligenci, ale přesto nakonec absolvoval univerzitu. Jeho předností totiž bylo, že záhy vynikl v každém počínání, na které se upnul, ať již to bylo běhání, americký fotbal, ping-pong, nebo třeba podnikání.

Tom Hanks ve filmu Forrest GumpRežisér Robert Zemeckis sleduje příběh jakoby hrdinovýma očima: vypráví o svých osudech a z jeho slov je patrné, že vůbec nechápe, co se kolem něho dělo. Tato rovina jeho komentářů tvoří významové podtexty, které by měly celé vyprávění posouvat kamsi k politickému podobenství. Film hodně staví na mystifikačním faktoru. Forrest se díky svým (hlavně sportovním) aktivitám dostává i do televize, kde si může potřást rukou s předními americkými politiky, ať již to byl Kennedy, nebo Nixon - hlavní hrdina je vkopírován do autentických záběrů. I tato setkání provází svérázná grotesknost: třeba při setkání s Kennedym je neodbytně puzen čuráním, neboť vypil snad všechny coly, které na slavnostním aktu byly. Dovíme se, že nevědomky přispěl k některým aférám - kupříkladu k Watergate, když si stěžoval, že nemůže spát, neboť v oknech protějšího domu někdo běhá se svítilnami.

Zemeckis si ne vždy dokázal udržet odstup od kýčovité dojemnosti, i Tom Hanks jako titulní hrdina předvádí další kreaci dospělého dítěte, chodí poněkud prkenně, nasazuje vyděšený výraz, poulí oči, když se po něm požaduje něco, čemu nerozumí. Vyprávění schází metaforický rozměr Ashbyho politické komedie Byl jsem při tom, kde exceloval Peter Sellers jako slabomyslný zahradník, jenž pronikne až do nejvyšších mocenských sfér. Forrest Gump spíše podporuje myšlenku, že v Americe je i nemožné možné a že k úspěchu se může dopracovat skutečně každý.

JAN JAROŠ


Neděle 7. 1. 2001 PRIMA - 21.40 hodin

Dobrodruhem proti své vůli

Velká farmaceutická firma se všemožně snaží získat kus guyanského pralesa, jediné místo na světě, kde roste vzácná surovina k výrobě nového léku. Předkupní právo na pozemek zatím drží mladá Carole. Ta se obává, že podnikatelé prales zdevastují a připraví o domov původní obyvatele. Jenže aby mohla svého práva využít, musela by do dvou dnů složit peníze u advokáta. Dívčin společník Martin přichází s nápadem. Ví, kde je uschována kořist z dávné loupeže drahokamů. Kdyby se jim podařilo skvosty vyzvednout a prodat, měli by dostatek prostředků. Dům sloužící jako skrýš má dnes nového majitele: puntičkářského starého mládence Bruna, který ze všeho nejvíc miluje klid, nenávidí jakýkoli rozruch, a navíc přednáší na policejní škole... Režie M. Riviere. Hrají S. Duezová, B. Yerles, L. Thuillier, J. P. Comart a další.