číslo 1/2001
vychází 27. prosince

Zpět na obsah         

Pro každého něco


LÁZEŇSKÉ POBYTY

Teplice v Čechách

Město Teplice leží v nadmořské výšce 220 m, v příjemné krajině mezi Českým středohořím a masivem Krušných hor. Místní přírodní teplé prameny se využívají k léčení od 12. století, objeveny ale byly mnohem dříve, jak ostatně naznačuje název jednoho z termálních pramenů: Pravřídlo.

Kamenné lázněV Teplicích se léčí především onemocnění pohybového aparátu zánětlivého a degenerativního původu, onemocnění svalů a vazů, vertebrogenní syndromy, stavy po operacích pohybového ústrojí, zánětech žil a lymfatického systému, hypertenzní choroby aj. Základem léčebných procedur jsou přírodní léčivé termální koupele v minerálních vodách teplých 39-44 stupňů Celsia. Prameny jsou hydrouhličitanosodného typu s obsahem fluoridu s velkým množstvím stopových prvků. Doplňkem léčby jsou klasické procedury jako masáže, rehabilitace, akupunktura, plynové injekce apod. K nejoblíbenějším procedurám patří rehabilitace v moderním termálním bazénu s protiproudy, podlahovými i bočními masážními tryskami.

Z několika lázeňských domů především Lázeňský dům Beethoven a Císařské lázně připomínají, jak významným osobnostem tu byla v minulosti poskytována péče. Není magické pohybovat se ve stejných zdech jako Beethoven, Goethe či císař Vilém? Lázně se pyšní tím, že jsou nejstarší v Evropě, ale chtějí být i nejmodernější. Značná část prostředků už byla vložena do rekonstrukce a vybavení budov, do zdravotnické techniky a zkvalitňování úrovně služeb a poskytované péče. Dnešní lázeňský host najde vše pod jednou střechou - léčení, ubytování, stravování, kulturní programy, kavárnu, bar, kadeřnictví, odbornou dermatologickou péči - vše, co si jako klient lázní může přát - nebo dovolit. To platí i pro rekondiční či relaxační pobyty, pobyty pro sportovce, seniory, manažery. Nadstandard lázeňské péče je koncentrován především do Kliniky CLT - unikátního zdravotnického zařízení v Císařských lázních s moderními odbornými ambulancemi, laserovým centrem a špičkovým chirurgickým sálem.

Lázeňský dům BeethovenTuristé i lázeňští hosté, z nichž řada je ze zahraničí (včetně arabské klientely), obdivují také krásnou přírodu v blízkém i vzdálenějším okolí Teplic: chráněná území, přírodní výtvory, rezervace. Potěší i botanická zahrada, městské parky s fontánami nebo vodní nádrž Barbora u Oldřichova. K proslulým historickým památkám Teplicka patří například cisterciácký klášter v Oseku, poutní kostel v Bohosudově či raně barokní zámek v Bílině, přímo ve městě pak morový sloup od M. B. Brauna z roku 1718.

K atmosféře lázní patří čilý kulturní život. Ten v Teplicích nevyhasíná nikdy - Severočeská filharmonie pořádá své pravidelné koncerty, děkanským kostelem zní díla klasiků a církevní hudba. V kulturním přehledu připadá na jeden den vždy několik akcí: zájezdy, koncerty, kina, naučné vycházky, módní přehlídky... Do Teplic lze jet mnohokrát po sobě - nezevšední. Naopak vás k sobě připoutají.

EVA DANIELOVÁ