číslo 1/2001
vychází 27. prosince

Zpět na obsah         

Pro každého něco


Které víno je nejlepší?

Na tuto otázku by asi každý z nás odpověděl jinak. O vínu je známo, že dopřejeme-li si ho příležitostně v množství jedné sklenky, má příznivý vliv na naše zdraví. Některá vína se dokonce vyrábějí z bylinek nebo černého bezu.

Mezi běžnými, konvenčními druhy vín jsou za nejkvalitnější považována vína s tzv. přívlastkem. Specifické postavení zaujímají však zcela přírodní produkty - biovína. Hlava po nich prý nebolí ani v tom případě, že si místo jedné sklenky dáme dvě nebo tři, což je přičítáno jejich jedinečnému složení.

Je vůbec možné odolat? Přírodní druhy vín se obejdou nejen bez cukru, ale také bez dalších běžně přidávaných chemikálií, zastoupených především sorbanem draselným, a proto si zachovávají příjemnou přírodní vůni a chuť. Jsou vyráběna z vinné révy pěstované podle pravidel ekologického vinohradnictví, což v první řadě znamená, že se nepoužívají žádné chemicko-syntetické prostředky, jejichž přidání do půdy má za následek narušení imunity veškerých rostlin. Překonaný je dnes již také názor, že ve vinici dobrého hospodáře se nenajde ani travička, neboť skutečná ochrana rostlin vždy začíná až s vytvořením mnohotvárného ekosystému.

Při likvidaci obávaných houbových chorob postihujících vinnou révu (peronospora a oidium), se používají pouze prostředky na bázi mědi a síry. Kromě toho je třeba pracovat se speciálně vyšlechtěnými odrůdami, které jsou proti houbovým chorobám odolnější a označují se jako interspecifické. Některé z nich k nám byly dovezeny již v druhé polovině osmdesátých let ze zemí bývalého Sovětského svazu, Maďarska a SRN, a přestože s nimi jsou již mnoholeté pozitivní zkušenosti, výroba vína z těchto hroznů u nás zatím oficiálně povolena není. Kromě speciálních odrůd vinné révy vyžaduje systém ekologického vinohradnictví také zvláštní péči o půdu a o keř, založenou na větším podílu ruční práce. Náklady na výrobu se tak zvýší o pět až deset procent.

Podíl ekologicky obdělávané půdy u nás v současnosti činí 1,6 % a stále nepatrně narůstá. V případě ekovinic to však neplatí. Biologickou produkcí vinné révy se u nás již několik let zabývají pouze čtyři vinařské podniky hospodařící na celkové ploše 45 ha ve vinařských oblastech Mikulovské a Velkopavlovické. Jejich produkty jsou vzácně k dostání v prodejnách zdravé výživy a jejich cena je ve srovnání s běžnými druhy vín zhruba dvojnásobná. Přestože česká biovína si již našla své příznivce i věrné konzumenty, další zvýšení poptávky ekovinaři neočekávají. Část své produkce jsou bohužel stále nuceni nabízet k odprodeji konvenčním zpracovatelům. Z vysoce kvalitního výchozího produktu tak vzniknou vína kvality jen průměrné.

VĚRA KEILOVÁ

Víno a peníze mění i mravy mudrce.
Ve víně zločin není, leč plně vinen je pijan.
Při víně se nemají vést spory.
Kudy se vlévá víno, i tajemství pijáka proudí. Nejspíše vopilej pravdu poví.
Komenský
Dobré víno rozveseluje srdce člověka.
Víno je mléko starců.
Popíjej staré víno, chceš-li vesele stárnout.