číslo 53/2000
vychází 18. prosince

Zpět na obsah         

Televize a film


VIDEOSLOUPEK

Hledání křišťálového světa

Nejen celovečerní pohádky a filmy nabízí Centrum českého videa ve vánoční nabídce. Na trh nyní vstupuje také dvoudílný filmový dokument Hledání křišťálového světa - putování po zajímavých místech a jevech podmořské hlubiny.

Příznivci dalekých cest a exotiky - třeba právě pod vodou - si určitě přijdou na své. Oba díly složené vždy ze tří nevšedních návštěv mořského světa přinášejí napínavé momenty i tichou krásu z oblastí, kam se běžně člověk sám nevypraví. Českoamerická výprava kupříkladu zažije na Bahamách setkání s velkým množstvím žraloků, neboť právě tady je jedno z míst jejich největšího výskytu. Jindy si potápěči zase s gustem pohrají s přítulnými kanci nebo naopak s úplnými obry týchž ryb skrytými před lidskými zraky v útrobách vraků lodí v Mexickém zálivu. S vůdcem výpravy Stevem Lichtagem se můžeme stát svědky spřátelení člověka s proslulým mořským hadem - murénou, zavítat do ráje langust, ale také prožít rozčarování nad lidskými zásahy do přírody prostřednictvím zákeřných rybích pastí...

Exkurze do vodního světa zůstanou trvalým koníčkem mnoha vědců i dobrodruhů a pro nás, diváky, jistě nekončícím dramatickým divadlem. Každá kazeta vám zabere zhruba hodinu, což je přesně ten správný čas k jednomu z příjemných odpočinků před obrazovkou.

JANA PODSKALSKÁ