číslo 53/2000
vychází 18. prosince

Zpět na obsah         

Televize a film


TV TIPY

Pondělí 25. 12. 2000 PRIMA - 19.55 hodin

Dva lidi v zoo

Do pracovny starého zoologa Montelíka vnikla v noci gorila a zdemolovala ji. Paní Montelíková podobných událostí zažila už spoustu a měla jich právě tak dost, odstěhovala se tedy ke kamarádce. Oba manželé úplně zapomněli, že k nim mají přijet na návštěvu vnuci - k nerozeznání si podobná dvojčata Honza a Martin. Osamělý děda by si možná věděl rady s jedním, ale dva? Jejich matka je však neoblomná a oba syny ponechá v dědečkově péči. Kluci mu chtějí usnadnit život a začnou předstírat, že "jsou jen jeden". Od té chvíle se v zoologické zahradě dějí neuvěřitelné věci... Režie Marie Poledňáková. Hrají Miroslav Macháček, Jiřina Jirásková, Jan a Martin Morávkovi, Kateřina Macháčková, Jan Hartl, Ladislav Mrkvička, Helena Růžičková a další.


 Úterý 26. 12. 2000 ČT 1 - 20.00 hodin

Pelíšky

Hořce úsměvná retrokomedie, odehrávající se na konci šedesátých let v pražských Košířích a sledující nejen touto nelehkou dobou ovlivněné osudy dvou rodin žijících v jednom činžovním domě, byla v roce 1999, kdy měla premiéru, z hlediska divácké návštěvnosti neúspěšnějším filmem vůbec. I nadále setrvává v první padesátce, což je fakt také záviděníhodný. Film natočil Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský. Hrají Miroslav Donutil, Bolek Polívka, Stella Zázvorková, Simona Stašová, Eva Holubová, Jiří Kodet, Emílie Vášáryová a další. Pelíšky prostě musíte vidět. Třeba i podesáté. Protože pokaždé v nich objevíte něco jiného, nějakou drobnost, která vám při předchozím zhlédnutí unikla.


Středa 27. 12. 2000 NOVA - 8.30 hodin

Noemova archa

Dvoudílný americký televizní film je volnou a místy poněkud neobvyklou adaptací slavného biblického příběhu o zničení hříšných měst Sodomy a Gomory, o potopě a muži jménem Noe. Do původního příběhu přidali tvůrci nejen řadu postaviček, které zaplnily poněkud prázdnou scénu, ale také řadu pobočných zápletek, které se měly postarat o snesitelnost poněkud ploché hlavní zápletky tak, aby zůstala přitažlivá po celou dobu dvoudílné televizní minisérie. Vznikla v roce 1999, kdy ji ve spolupráci Spojených států, Austrálie a Německa natočil režisér John Irvin. V hlavních rolích se objeví Jon Voight a Mary Steenburgenová. V dalších rolích si zahráli F. Murray Abraham, Carol Kaneová, James Coburn, Mark Bazeley , Alexis Denisof a další.


Čtvrtek 28. 12. 2000 ČT 1 - 20.00 hodin

Co chytneš v žitě

Smutná povídková komedie je celovečerním hraným debutem dokumentaristy Romana Vávry. V roce 1998 byla jednou z největších filmových událostí u nás, což potvrdilo i jejích pět nominací na Českého lva a řada ocenění. Lahůdkou pak je herecká účast Ivy Janžurové, která se v českém filmu devadesátých let objevuje teprve podruhé. Za roli statečné nevěsty Jindřišky v povídce Cesta získala Českého lva 1998 za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Snímek, parafrázující název bestselleru J. D. Salingera, vznikl na základě režisérova stejnojmenného školního cvičení na FAMU, jež se pod názvem Osina stalo součástí filmu. Ve třech povídkách, spjatých s obilným polem a situovaných do různých období roku, jsou vyprávěny příběhy hrdinů v různých životních etapách.


 Pátek 29. 12. 2000 ČT 1 - 21.30 hodin

Tootsie

Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání už jenom drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy "rozdvojené osobnosti" ho samozřejmě stále častěji dostávají do mnohdy neřešitelných situací... Zvláště když se zamiluje do půvabné kolegyně Julie... Film stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. Název filmu, který je v angličtině familiárním oslovením ženy, údajně doporučil Dustin Hoffman, neboť mu tak říkala matka, když byl malý.


Sobota 30. 12. 2000 NOVA - 21.55 hodin

Do naha!

Je jich šest, žijí v severoanglickém Sheffieldu a jsou nezaměstnaní. Mají finanční, rodinné a také značné psychické potíže, protože sehnat práci není vůbec snadné. A tak tráví dny na pracovním úřadě, někteří kradou a jiní uvažují o sebevraždě. Jednoho večera se Gaz dostane na pánskou striptýzovou show určenou jen ženám a dostane nápad... Britsko-americká komedie plná anglicky suchého a místy i poněkud černého humoru vznikla v roce 1997, kdy ji jako svůj celovečerní debut natočil režisér Peter Cattaneo. Hrají Robert Carlyle, Mark Addy, Steve Huison , Tom Wilkinson, malý William Snape, Diane Laneová a další.


Neděle 31. 12. 2000 ČESKÁ TELEVIZE

Kouzelníkův návrat po deseti letech

Silvestrovské televizní dovádění na ČT začíná netradičně pojatými Úsměvy s Jaromírem Hanzlíkem a výběrem z nejúspěšnějších čísel Manéže Bolka Polívky. Ostatně většina večerních programů je sestavena ze silvestrovských vydání či sestřihů oblíbených pořadů - Banánových rybiček, Na palmě atd. Také s titulem Možná přijde i kouzelník se vrací jeden z oblíbených zábavných pořadů.

Podle režiséra Františka Poláka je malý zázrak, že se jej vůbec podařilo uskutečnit. "Když přišel šéf skupiny Richard Medek s nápadem, že bychom pro silvestrovský večer mohli Kouzelníka vzkřísit, kladl jsem si totiž podmínku: ano, ale jen v případě, podaří-li se sehnat všechny původní protagonisty." Což vůbec nebylo jisté, vždyť od posledního "kouzelníka" uplynulo téměř desetiletí. A proč vlastně tehdy skončil, když byl tak úspěšný? "Žádný zvláštní důvod to nemělo, snad opravdu jen ten, že jsme se rozhodli v nejlepším přestat." Ukázalo, že staronový projekt dokázal "zbubnovat" tvůrčí tým bez problémů. "Všichni souhlasili ochotně a rádi", prozradil nám režisér Polák, který s dvojicí Kaiser - Lábus napsal i scénář. Některé postavy v něm nyní mají trochu jiné role: "Zatímco Lábuse si původně pamatujeme jako jakéhosi cenzora, teď podniká; ale je to pořád stejný lotr, jen se jinak maskuje. Korn a Kaiser v podstatě zůstali stejní, první trochu podlejzavej, druhý rebel. Zdeněk Srstka je rovněž podnikatel, který metodou V silvestrovském pořadu Možná přijde i kouzelník se po letech opět sešli Oldřich Kaiser, Jiří Korn a Jiří Lábus-chcete mě? (což je jeho televizní pořad o zvířátkách) nabízí dívky." Atmosféra při natáčení byla výtečná, a tak režisér věří, že i duch pořadu zůstal zachován. "Po pravdě řečeno, měl jsem z toho trochu obavu, říká se přece - dvakrát nevstoupíš do stejné řeky. Ale doufám, že to vyšlo. Už proto, že kouzelník přijde opravdu jen jednou, naposled. Už se k němu nevrátíme."

František Polák není velkým přítelem zábavných televizních silvestrů. "Ale u nás je ta tradice až příliš zaběhnutá, lidé jsou zvyklí sednou si před obrazovku - a teď mě bavte! Čekají na zázraky a pak vždycky po silvestru nadávají, jak to bylo špatný..."

AGÁTA PILÁTOVÁ