číslo 53/2000
vychází 18. prosince

Zpět na obsah         

Životní styl


TECHNICKÁ PORADNA

V minulých poradnách jsem se pokusil naznačit, jak byste mohli před zamýšlenou koupí přijímače či jiného přístroje uvažovat. Dnes je nabídka tak rozsáhlá, že i odborník může být na rozpacích, kterému výrobku by měl dát přednost. Pokusím se proto problém odtajnit (abych hovořil současnou terminologií).

Tak například přijímač malý či velký pod značkou Panasonic nebo Sony nikdy nezklamal, jen se mi zdá, že čím dál tím více se ovládání nových přístrojů blíží blikajícím pouťovým atrakcím. Také využití RDS (Radio Data System) v našich poměrech ještě nyní nemá valného významu. Snad jen Radiožurnál naskočí, když si kdekoli navolíte "News" a u autorádií jej nemusíte ladit ani při delších cestách, To za vás udělá RDS. Jenže... Komu ukradli již několikáté rádio z auta, ten uvažuje zcela jinak. Levný a přiměřeně vyhovující, aby ztráta nebyla tak velká.V těchto případech uvažujte, jak ztížit krádež přístroje, když ani odnímatelný panel a kódování není dostatečnou ochranou, což zjistíte po pročtení inzerátů z této oblasti. Já už vyrývám do vnitřku přístroje upozornění, že jde o kradený přístroj s adresou a telefonním číslem. A samozřejmě mám již levný, bez RDS jen dobře hraje a je pevně "přikován", což také ztěžuje krádež. Oni totiž rádioví lapkové potřebují jen tak skočit do auta, šmik a šmik kabely a už odbíhají s rádiem. Také samostatné a pěkně vyhlížející reproduktorové soustavy za zadními sedadly jsou velmi frekventovaným artiklem. Ani garážované auto není uchráněno, pokud je vytipováno, pak jim nic nezabrání.

To jsem odbočil, ale doufám, že účelně. Stacionární zařízení je na tom lépe. Zde máte možnost výběru s pevnými nebo odnímatelnými reproduktorovými boxy o různých velikostech a výkonech. Zde byste měli zvážit, pro jakou místnost je souprava určena, kdy a jak si jí budete moci poslechnout a kde vlastně bydlíte. Někdy musíte počítat s tím, že klidný a nerušený poslech zaručí jen kvalitní sluchátka. Tady bych upozornil na ta bezdrátová, která byste měli dobře odzkoušet. Třeba tak, že si do prodejny vezmete svou "naposlouchanou" nahrávku a posoudíte takto poslechem vybíraná sluchátka. Také bych rád připomněl anténu. Ta je dost významným činitelem, může být individuální, společná či jako součást kabelového rozvodu. Vyzkoušíte si jistě kvalitu příjmu a vyberete tu nejvhodnější variantu. Zde bych navrhl přijímač, resp. tuner se dvěma anténními vstupy pro VKV, které se automaticky přepínají s naprogramovanou předvolbou. Pro AM rozsahy je praktická rámová anténa , která bývá v příslušenství tunerů. Pokud má přístroj ferritovou, pak zkuste, zda jde směrovat, což oceníte při zimním "prohlížení" stupnice.

IVO ROTTENBERG