číslo 53/2000
vychází 18. prosince

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


TVÁŘ ZA MIKROFONEM

Eduard Škoda, redaktor ČRo Regina

Eduard ŠkodaVaše cesta k mikrofonu?
Jako rozhlasák jsem začínal ve Středočeském krajském studiu Československého rozhlasu v Karlíně, které tehdy právě založili. Ředitelem byl stranou dosazený pekař. Rozuměl víc houskám, rohlíkům a topení v redakčních kamnech, a tak jsme si v jednom kuse šli na nervy. Asi po třech letech jsem ten neustálý mač vzdal a utekl k okresním novinám. Přes časopis Skaut - Junák, který jsem v roce 1968 spoluobnovoval, přes týdeník Věda a technika mládeži a měsíčník Říše hvězd jsem se před víc jak sedmi lety do karlínského rádia zase vrátil...

Vaše rozhlasová "nej"?
Zcela určitě půlhodinka rozhlasových vycházek Pražský chodec, která běží na Regině už osmý rok. "Cesta do Wiehlova domu" vysílaná 25. a reprízovaná 26. listopadu měla číslo 384. Chodím Prahou v zimě, v létě, na jaře, na podzim a pak o tom posluchačům vyprávím. Musím to zaklepat, ale ani týden jsem nevynechal. Pavel Tigrid má ve svém Kapesním průvodci inteligentní ženy po vlastním osudu Lucii. Mně letos přidělili kolegyni Lenku Prokopovou. Relace tím omládla.

Co vás drží nad vodou?
Co drží, přímo nadnáší! Především posluchači, kteří mi píší, telefonují, chodí za mnou do rádia a říkají, že se jim Pražský chodec líbí. Někteří posílají i nové náměty a pořad doplňují. Dále mě hřeje skutečnost, že v nakladatelství Academia vychází první díl literárního zpracování rozhlasových Pražských chodců. Druhý díl je v tisku, třetí vyjde na jaře, čtvrtý píšu. V neposlední řadě mne drží nad vodou moje manželka a kamarádi, děti a vnuci, z kterých mám radost.