číslo 52/2000
vychází 11. prosince

Zpět na obsah         

Životní styl
VÁNOCE


Vánoce přicházejí

Naše nejmilovanější a nejvíce očekávané a slavené svátky roku jsou přede dveřmi. Možná že si někdo položí otázku, jak dlouho už se Vánoce slaví, odkud pocházejí všechny ty zvyky, které je provázejí, anebo jak je asi slavili naši předkové. Samozřejmě že každý ví, že oslava Vánoc je tradice křesťanská, že je to připomenutí narození děťátka - Ježíše Krista v Betlémě před dvěma tisíci lety.

O tom, jak se u nás Vánoce slavily už ve středověku, víme díky Pojednání o Štědrém večeru, které v době panování Václava IV. sepsal benediktinský mnich Jan z Holešova. Popsal v něm zvyky, které se držely už ve 14. století. Některé z nich zanikly, ale některé přetrvávají až do dnešní doby. Už tehdy se lidé na připomenutí nebeského seslání podarovávali něčím příjemným a vonným a věřili, že kdo nikoho tento den neobdaruje, zůstane po celý příští rok chudý. Na vydrhnutý stůl vykouřený jalovcem a černobýlem se na bílé, doma vyrobené plátno položil chléb a nůž a každý si mohl ukrojit a jíst dosytosti. To platilo i pro pocestné, kterým se tento den otevíraly dveře. Tehdejší bílý chléb nám dnes připomíná naše tradiční vánočka. Později se na stůl kladlo vše, co se doma vypěstovalo a urodilo. Počet druhů jídel měl symbolizovat množství mandelů obilí, které se příští rok urodí na polích. Nezbytným doplňkem štědrovečerní výzdoby byla sláma, která se rozprostírala na podlahu, aby připomněla, že na ni bylo v Betlémě uloženo děťátko.

Mnohem mladší tradici má vánoční stromeček, který je dnes pro nás neodmyslitelným symbolem Vánoc. První zmínka o něm pochází z Německa ze 16. století. V Čechách se první stromeček objevil v jedné šlechtické rodině v roce 1820. Ale už o dvacet let později byl stromeček, jak napsaly Pražské noviny z té doby, zcela samozřejmou součástí vánoční výzdoby mnoha bytů v Praze. Poté se stromeček rozšířil i mimo Prahu a do začátku 20. století si už stromečky našly cestu téměř do každé domácnosti.

Zdobení vánočního stromečku prošlo léty různými změnami. My jsme dnes pro množství třpytivých ozdob, které se nám v obchodech nabízejí, zapomněli na krásu prostých věcí. Vánoční stromeček vypadá opravdu nádherně, když je ozdoben červenými jablíčky zavěšenými na bílých stužkách, šiškami, které se ohřáté v troubě rozvinou a pak pověsí na červené stužky. Krásnou ozdobou jsou i figurky, srdíčka a jiné tvary vyrobené z vizovického těsta. Další ozdoby si doma můžeme vyrobit z předem namočené ovesné nebo žitné slámy.

Tak ať je ten váš stromeček ten nejkrásnější a šťastné Vánoce.

JITKA DVOŘÁKOVÁ