číslo 52/2000
vychází 11. prosince

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


PRÓZA V ROZHLASE

Do Egypta přes Království české

Český rozhlas 3 - Vltava, četba na pokračování od 19. prosince denně v 18.30 hod.

Cesta z Betléma do Egypta zřejmě tehdy, za oněch svatých dob, vedla přes Království české, napříč přes severní část země, kolem Šluknova, pak Českolipskem, potom kolem Ještěda, dál jizerským a krkonošským podhůřím, chudými kraji, zalidněnými převážně skláři, tkalci a chalupníky, až do blízkosti Trutnova - a nakonec přes Žacléř ven do Slezska, odkud to pak do Egypta už nebývalo příliš daleko... Kroutíte nevěřícně hlavou? Tak jen čtěte dál. Sice si to ctěný čtenář, když bere v potaz dnešní zeměpisné mapy, bude moci těžko představit: jenomže ty dnešní mapy nebyly právě tehdy ještě v používání, to za prvé; také se ovšem mohlo stát, že se cesty a silnice mezi biblickými místy od těch dob přesunuly, to za druhé; za třetí, a to hlavně, jak by tedy byl svatý Josef, tenkrát na útěku před králem Herodem, mohl vůbec s Ježíškem a Matkou boží královstvím českým projít, kdyby cesta z Betléma do Egypta druhdy shora zmíněnými krajinami neprobíhala...?

Kdo přistoupí na daná pravidla hry, bude odměněn půvabným vyprávěním německého spisovatele Otfrieda Preusslera o tom, jaké peripetie číhaly na svatou rodinu, když prchala před krvelačným králem Herodem zasněženými vískami česko-německého pohraničí v časech C. k. mocnářství. Dýchne z něj na nás poezie českých lidových betlémů i švejkovská atmosféra starého Rakouska a také tradice loutkových her, která vede až k humoru cimrmanovského ražení.

Otfried Preussler se narodil roku 1923 v Liberci, dnes žije v Bavorsku poblíž města Rosenheim. Původním povolám je učitel, už 30 let se však věnuje pouze literární tvorbě. V Německu i ve světě je znám především jako autor knih pro děti (Malá čarodějnice, Čarodějův učeň); v této oblasti dosáhl několika významných ocenění, z nichž nejvyšší je asi Evropská cena za literaturu pro mládež. Četbu na pokračování z jeho Útěku do Egypta nastudovala režisérka Markéta Jahodová s Bořivojem Navrátilem a Lukášem Hlavicou.

DAGMAR JAKLOVÁ-ORAVOVÁ