číslo 52/2000
vychází 11. prosince

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


TVÁŘ ZA MIKROFONEM

Hana Synková, redaktorka redakce zábavy ČRo 2 - Praha

Vaše cesta k mikrofonu?
Pozvolná. Rozhlasový mikrofon jsem sledovala nejprve zpovzdálí: v roce 1982 jsem se v rámci přípravy k ročníkové práci chodila dívat, jak Kamil Horák připravuje pořad My a děti. Pak jsem přispívala do Vysílání pro ženy, uváděla besedy a četla vlastní fejetony v Kolotoči, připravovala pořad Zvoňte dvakrát atd., ovšem na Kolotoč jsem si počkala - tento pořad jsem léta připravovala pro skutečné hlasatele, sama jsem jej celý začala uvádět asi až před osmi lety. Měla jsem štěstí, že cesta k mikrofonu byla lemovaná odborníky, z nichž se většinou stali i kamarádi - hlasatelé Dagmar Hazdrová, Vlastimil Strahl, režisér Zdeněk Štěrba, redaktoři Karel Mastný, Pavel Tumlíř a další.

Vaše rozhlasová "nej"?
Například: Už patnáct let se točím. (Kolotoč patří k nejstarším rozhlasovým pořadům. Letos už mu bylo 37 let!) A pak také dopisy. Třeba když mi posluchačka oznámila, že kvůli mně nevečeřela - zaujal ji totiž jeden, jak se dnes říká, investigativní pořad a ona chtěla vědět, jak to celé dopadne.

Co vás drží nad vodou?
"Sluníčka", tedy posluchači. Vždy se najde moudrý posluchač, který napíše v tu správnou chvíli. A také kolegové-kamarádi, kteří i po letech práce v rádiu jsou fandové své práce, ať už to jsou hlasatelé, redaktoři, hudební redaktoři, režiséři, produkční, technici, opraváři techniky nebo odborníci z výpočetky.