číslo 50/2000
vychází 27 .listopadu

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 4. 12. 2000 ČT 2 - 21.30 hodin

Tragikomické žertování Kundery a Jireše

Česká televize připravila malý profil režiséra Jaromila Jireše a zařadila do něj díla špičková, spadající do období největších uměleckých triumfů (Žert, Valérie a týden divů), i snímky z dob kvalitativního kolísání (Lev s bílou hřívou). Tvůrčí zákruty tohoto režiséra jako by symbolizovaly osudy příslušníků někdejší československé "nové vlny", jejichž obdivuhodný vzmach přervala éra normalizace. Jen málokdo jí dokázal vzdorovat (se vší rozhodností snad jen Věra Chytilová, s kompromisy Jiří Menzel, později Karel Kachyňa). Další tvůrci však téměř rezignovali - a to je i Jirešův případ. Zejména v 70. letech jej postihl děsivý úpadek, z něhož se již nevyprostil.

Josef Somr a Jana Dítětová v Jirešově ŽertuŽert (1968) bezpochyby zůstává filmem nejvýznamnějším - svrchovaně zvládnutým vypravěčsky i myšlenkově. Předlohu poskytl Milan Kundera, jenž se dobrovolně zřekl řady motivů a témat svého košatě vybudovaného románu, jen aby co nejúderněji byla sdělena idea: že snaha pomstít nedávné křivdy může vést ke křivdám novým. O tom se přesvědčí i zahořklý hrdina vyprávění (ve vynikajícím ztvárnění Josefa Somra), krutě semletý stalinskou "spravedlností" za nevinný text na pohlednici. Postižení davového fanatismu, pokrytectví i zbabělosti je jistě výmluvné, a také obraz krutých "převýchovných" metod, hledání souvislostí mezi včerejškem a dneškem působí díky své nadčasovosti stále strhujícím dojmem. Kundera i Jireš zdůrazňují, že ve společnosti nejenže chybí vůle sebekriticky se ohlédnout, ale především se tu vzdaluje šance dosáhnout nějakého vnitřního očištění, neboť viníci necítí vinu. Až věštecky zní postřeh, že viny nebudou odčiněny - čeká je jen zapomnění. Novým generacím budou totiž nedávné události lhostejné...

JAN JAROŠ


Úterý 5. 12. 2000 ČT 1 - 20.35 hodin

Jumanji

Jumanji je název tajemné stolní hry, určené těm, kteří "hledají cestu, jak se dostat do jiného světa". Hráči, kteří hru rozehrají, svými vrhy kostkou přivolávají do reálného světa nejrůznější potvory a pohromy, od obřích moskytů a pavouků přes monzunový déšť a zemětřesení až po masožravé květiny a stádo splašené africké zvěře. Tyto kalamity také tvoří páteř děje filmu, při jejichž realizaci se doslova vyřádili snad všichni trikoví specialisté z továrny George Lucase Industrial Light & Magic pod vedením Kena Ralstona.


Středa 6. 12. 2000 NOVA - 20.00 hodin

To dítě není moje

Sarah Barlowová je vzdělaná zámožná žena, která čeká první dítě a se svým úspěšným manželem si vyrazila na venkov, aby tu našla starožitné houpací křeslo do dětského pokoje. Přestože do porodu zbývají tři týdny, začnou jí během cesty porodní bolesti a manžel ji odveze do nejbližší nemocnice. Linda Wellsová je svobodná, nevzdělaná a světa neznalá pokladní, která dorazí do téže nemocnice téměř současně se Sárou. Jejich děti, synové, se narodí v rozmezí několika málo minut a obě ženy se dostanou na stejný pokoj. A protože dva porody současně jsou pro zdejší porodnici mimořádnou událostí, dojde ke zmatkům a neúmyslné záměně dětí. Režie Douglas Barr. Hrají Melissa Gilbertová, Rosanna Arquetteová, David Andrews, James McCaffrey, Susan Barnesová, Ron Silver, Lester B. Hanson a další.


Čtvrtek 7. 12. 2000 ČT 2 - 21.40 hodin

Život v drogovém opojení

Johnny Boyle hodlal Trainspotting věnovat problémům drogující mládeže a jejím pokusům uniknout ze začarovaného kruhu drogové závislosti. I když protagonisté jsou celkem čtyři, ústředním je sympatický (!) vypravěč, jenž se jako jediný vymaní a v ironicky poťouchlém závěru - s náhle nabytými penězi - nachází své místo ve společnosti s tím, že konečně si bude užívat všech jejích materiálních výhod.

Trainspotting je vizuálně atraktivní vyprávění, založené na klipovém rytmu a blikotavých světýlkách nočních barů. Velký důraz se klade na kresbu často bizarních prostředí i témat, převažuje poetika ošklivosti, ba zhnusení, plynule přecházející z reality do halucinačních vizí: pověstná je scéna, kdy hlavní hrdina hledající uklidňující čípek v ucpaném záchodě do něho posléze vleze, načež se ocitne ve znečištěném bazénu. Výrazné jsou halucinační příznaky drogové abstinence, kdy se hrdinovi zdají děsivé, svého druhu sebezpytné výjevy. Bezvědomí po "šlehu" vyjadřuje náhlé prostorové poklesnutí jakoby do hrobové jámy. Hrdinové se snaží užívat života plnými doušky, nebojí se zničené existence, ani blízkosti smrti. Jak vyplývá z průběžných monologů hlavního hrdiny, droga poskytuje silnější zážitek než sex, podmaňuje si člověka intenzivněji než strach ze smrti, než cokoli jiného.

Boyle ovšem nenatáčel střízlivou analýzu zvoleného problému, naopak se veze na vlně zájmu o tuto problematiku a jeho jedinou snahou je zabalit vše do co nejlákavějšího pozlátka, hýřícího všemi barvami. Nejspornějším rozhodnutím zůstává nabídka, aby se divák ztotožnil s hlavním hrdinou, přijal za své jeho "nevinné" hrátky a držel mu palce. Režisér si od něho neudržuje žádný odstup, nabízí jej jako jednoznačně kladnou postavu. Výsledkem je bagatelizace zobrazovaných reálií, zaujímajících podobný rozměr jako reálie sci-fi filmů - společným jim je prožitek barvitého dobrodružství, které se stává stejně omamnou drogou jako drogy skutečné.

JAN JAROŠ


Pátek 8. 12. 2000 ČT 2 - 17.40 hodin

Bláznivá apokalypsa

Ta malá zemička jménem Santa Maya kdesi ve Střední Americe patřila odedávna Anglii - i když si na ni sousední Maguadořané odjakživa brousili zuby. Jenže nová doba s sebou přináší nové vůdčí osobnosti - a generál Mosquera, šéf pravicové junty, která se v Maguadoru nedávno ujala vlády, je odhodlán získat Santa Mayu jakkoli - třeba i za použití síly. Britský ministerský předseda se ovšem o Maguadořanech vyjadřuje jako o "odporných amigos" a prohlašuje, že se nikdy neodváží Santa Mayu napadnout... Čas má prokázat, jak krutě se mýlil! Roli prezidentky Adamsové hraje Loretta Switová, známá ze seriálu M*A*S*H. Generála Mosqueru ztělesnil český rodák Herbert Lom.


Sobota 9. 12. 2000 ČT 1 - 21.15 hodin

Jedna navíc

Art Dodge (Antonio Banderas) je ve skutečnosti docela slušný malíř, ale v poslední době se malování moc nevěnuje. Má malou galerii, která moc neprosperuje, a tak se snaží nabízet obrazy svých klientů doslova po domech. Ale dneska má obzvlášť smůlu. Vypadá to, že do rodinného domu, kde se začínají scházet smuteční hosté, nepřišel se svou nabídkou zrovna vhod. Ještě že ho před hrozivými bodyguardy zachrání roztomilá blondýnka (Melanie Griffithová), která před chvílí zabrzdila svoje auto o jeho. Jinak by asi vůbec nedopadl dobře. Ale jak se zdá, z jednoho nebezpečí vyvázl a do druhého spadl. Betty se do něj totiž s raketovou rychlostí zamiluje a začne organizovat svatbu. To samo by stačilo, aby Art zařadil zpátečku, ale aby toho nebylo dost, objeví se ještě Bettina sestra Liz (Daryl Hannahová), která ho, na rozdíl od své sestry - zaujme na první pohled. Jak teď z toho ven? Určitě existují i jiné způsoby, ale Art, protože je smolař, zvolí ten nejhorší. Vymyslí si vlastního bratra...


Neděle 10. 12. 200 PRIMA - 21.55 hodin

Cesta k bankrotu

Jack má peněz, že neví, co s nimi, celé město mu leží u nohou a ženy mu podléhají na kývnutí prstu. Jenže on se teď poprvé v životě doopravdy zamiloval. Modelka Jessie ho však rázně odmítne, a teprve náhodné setkání v Paříži svede ty dva dohromady. Záludný přítel Julien ale nasadí Jackovi do hlavy brouka. Co když ho kráska chce jen kvůli jeho milionům? A vzápětí přichází s nápadem: ať předstírá bankrot, a prověří tak Jessiinu lásku. Všechno by asi dopadlo skvěle, kdyby Julien byl opravdu kamarád. Takhle se Jack náhle skutečně ocitá na dně a mužská hrdost mu velí nezůstat Jessii na krku. Jeho milá je naštěstí velmi podnikavá dívka... Režie Charlotte Brandstromová. Hrají Petr Weller, Carey Lowellová, Michel Duchaussoy, Sylvie Lagunaová, Michel Goldman a další.