číslo 49/2000
vychází 20 .listopadu

Zpět na obsah         

Televize a film


TV TIPY

Pondělí 27. 11. 2000 ČT 2 - 21.30 hodin

Když chór radí, jak si počínat

Režisér a hlavní představitel filmu Woody AllenV komedii Mocná Afrodíté se Woody Allen převtělil do stárnoucího novináře Lennyho, který žije s půvabnou, avšak ambiciózní Amandou (Helena Bonham Carterová). Vztah mezi nimi je charakterizován hned v úvodním výstupu v newyorské restauraci: ona se děsí, že by měla být těhotná, vadí ji nevolnosti, načež Lennymu navrhne, že by si mohli nějaké dítě adoptovat. Je přece zbytečné přivádět na svět dalšího člověka, když stejně je jich už přespříliš. Ale ani adoptované děcko Max nedodá Lennymu potřebný klid - stále silněji chce poznat jeho matku. Po řadě peripetií ji vypátrá, ale ukáže se, že je to prostitutka a příležitostná pornoherečka (Mira Sorvinoová za tento výkon získala Oscara), která si jeho návštěvy vykládá zcela jinak, než jak jsou myšleny. Nejprve jej považuje za dalšího zákazníka a poté za zvrhlíka, který ji neustále pronásleduje. Lenny si však usmyslí, že ji přivede na správnou cestu, sjednává pro ni správné partie, ale příčinu svého zájmu jí nikdy neřekne. Když nevyjde záměr s končícím sportovcem, který náhodně odhalí její minulost, dočká se nečekaně štěstí s pilotem vrtulníku, který náhodně přistál v její blízkosti (jako deus ex machina). A pak se rozpoutá až parodicky přemrštěná vlna happy endů, potvrzujících znění titulu - Afrodíté jako bohyně lásky je opravdu mocná.

Veškeré dění je komentováno řeckým chórem, maskovaným a oděným do rouch, který celý příběh nejprve uvozuje hromadnou recitací - jako předzvěst antické tragédie. Glosuje jednotlivé zápletky a varuje před nimi. Vystupují slepý věštec Theiresiás a podobně nadaná Kassandra. Zazní také motiv Oidipa - tato rovina ostatně tvoří jakousi paralelu s vyprávěným příběhem, protože skutečná Maxova matka se nikdy nedoví, že právě ona jej porodila, zatímco Lenny se nikdy nedozví, že on je otcem jejího dalšího dítěte. Ač jsou scény s chórem umístěny do skutečného antického divadla, jeho někteří aktéři (např. náčelník sboru, kterého představuje F. Murray Abraham) se ocitají přímo v Lennyho blízkosti a radí mu, jak si má počínat.

Mocná Afrodíté nemá průkaznost nejlepších Allenových děl z 90. let (Manželé a manželky), pitoreskní události i postavičky nahlíží prizmatem romantické komedie. Allen tak vytvořil další ze série filmů, která se spíše zabývá magií kina, jeho stereotypů, zkoumá možnost jakéhosi zcizování nejen postupně sílící, ale stále laskavou ironií, ale také komentováním příběhu jakoby "shůry" prostřednictvím chóru.

JAN JAROŠ


Úterý 28. 11. 2000 ČT 2 - 20.00 hodin

České stopy na březích Amazonky

Není mnoho Čechů, kteří mají své heslo v Britské encyklopedii. Chlubit se tím může trutnovský rodák Samuel Fritz, který zmapoval prameny Amazonky. O tři sta let později však bylo díky jiným Čechům - vědecké expedici Karlovy univerzity - nutno encyklopedické heslo opravit, neboť začátek největšího světového veletoku stanovili do horské laguny, jíž dali jméno Bohemica. Jezuitský misionář cestoval "z Čech až na konec světa" několik let, jeho nejlepší přítel padl za oběť kanibalům, šířil víru i vzdělání a ve vesnicích, které tehdy založil, a dodnes se o něm zpívají oslavné písně. Dnešní vědci - a spolu s nimi i filmoví dokumentaristé - se do míst jeho působení přesunou za pár hodin, využívají nejmodernější techniku, přesto je pro ně cesta ve Fritzových stopách i nadále velkým dobrodružstvím.


Středa 29. 11. 2000 NOVA - 20.00 hodin

Zmařené sny

Mladá pohledná a zamilovaná Sandra Hausmannová si bere za muže učitele tělocviku Jana Everse. A to navzdory matce, která si myslí, že její dcera si zaslouží lepší partii. Po nejšťastnějším dnu Sandřina života však přichází nejhorší noc. A navždy změní jejich společné plány do budoucna. Jan totiž spadne z obyčejné zídky tak nešťastně, že si zlomí páteř. Mladý muž na vrcholu sil má před sebou budoucnost doživotního mrzáka upoutaného na invalidní vozík. Německý televizní film (1998) natočil Johannes Fabrick. Hrají Mark Keller, Sophie Schüttová, Hardy Krüger jr., Nicolas König, Diana Körnerová, Samy Orfgenová a další.


Čtvrtek 30. 11. 2000 ČT 2 - 21.40 hodin

Jak končí revoluční ideály

Polský režisér Andrzej Wajda, nositel čestného Oscara, proslul zejména několika politicky motivovanými dramaty - a nezáleží na tom, zda se zabýval nedávnými událostmi v Polsku či zkoumal zdánlivě odlehlé děje, např. z dob francouzské revoluce, jako tomu je v Dantonovi. Když tento film (natočený ve francouzské produkci) v roce 1982 vznikl, diváci jasně pochopili jeho kontext s tehdejší situací v Polsku. Ale Dantona můžeme i dnes vnímat jako stále výmluvné podobenství o zkázonosných mechanismech moci, ničících i ty, kdo je uvedli v pohyb. Však také někteří Francouzi režiséru vyčítali, že pomlouvá vznešené revoluční ideály.

Příběh se odehrává v roce 1794, kdy revoluční teror dosáhl vrcholu: vůdci revoluce, kdysi společně proklamující lidská práva, se vzájemně potírají, snažíce se na svou stranu strhnout rozhodující moc. Na jedné straně se tak ocitá bodrý řečník Danton (v mistrném ztvárnění Gérardem Depardieuem), oblíbený pařížským lidem pro svou kritiku vlády, na druhé straně necitelně strohý Robespierre (v záměrně strnulém podání Wojciecha Pszoniaka), představující ideu hnutí stále mohutněji napájeného krví všech, kdož se odvážili nesdílet očekávané nadšení.

Oba si uvědomují, že situace dospěla do neřešitelné situace. Danton se považuje za natolik mocnou osobnost, že nic jiného než fyzické zničení nepřipadá v úvahu, očekává, že jednou rozpoutané běsy nakonec pohltí i jeho protivníky. Robespierre se stále víc děsí poznání, že bez ohledu na to, zda Danton vyhraje či prohraje zmanipulovaný soudní proces, nastává soumrak revoluce. Namísto lidí, kteří věřili v ideu revoluce, nastoupí byrokraté, kteří budou uctívat jen své postavení a prospěch...

JAN JAROŠ


Pátek 1. 12. 2000 ČT 2 - 17.40 hodin

Madam Sin

Madam Sin - žena, o jejíž existenci mnozí pochybují a odsuzují ji do říše bájí a skazek. Jenže ona je až příliš reálná, jak se o tom má na vlastní kůži přesvědčit bývalý - nyní nezaměstnaný - agent CIA Anthony Lawrence. Šedá eminence obrovského finančního impéria, osnovatelka největších zločinů v historii. Žije na svém soukromém ostrově, proměněném v jednu velkou laboratoř, do níž soustředila nejgeniálnější vědecké mozky své doby. Jejich potenciál pochopitelně slouží jejím cílům. A ty nejsou malé. Momentálně například prodává jakýmsi revolucionářům nejnovější, nejtajnější vojenskou ponorku Spojených států, Polaris. A k tomu právě potřebuje Anthonyho Lawrence...


Sobota 2. 12. 2000 NOVA - 21.25 hodin

Mrazivá vášeň

Sympatický psychiatr Isaac Barr naslouchá pacientce Diane Baylorové, která mu vypráví svůj sen o květinách. Večer jej pak navštíví její sestra Heather Evansová a prozradí mu, že Diana byla v dětství znásilněna jejich otcem. Druhý den večer jej Heather čeká před jeho domem a vypráví mu, že otec poté za podivných okolností uhořel a že ze založení požáru je podezřelá právě její sestra... Napínavý americký snímek natočil v roce 1992 režisér Phil Joanou. Hrají Richard Gere, Kim Basingerová, Uma Thurmanová, Eric Roberts, Paul Guilfoyle, Keith David , Agustin Rodriguez a další.


Neděle 3. 12. 2000 PRIMA - 23.30 hodin

Pějme píseň dohola

"Nová česká stupidní filmová epopej na důsledné bázi socialistického realismu z prostředí pionýrského tábora. Psáno fixama na březové koře" - tak zněl v roce 1990 reklamní text na plakátech k premiéře této hořké komedie. V jejím tvůrčím štábu byli téměř výlučně debutanti. Scénář napsali Jan Hřebejk a Petr Jarchovský, z jejichž spolupráce později vzešly veleúspěšné tituly Šakalí léta a Pelíšky, místo režiséra zaujal začínající Ondřej Trojan a za kamerou stál v celovečerním filmu rovněž poprvé Asen Šopov. Společně předložili divákům generační výpověď o epoše, která byla v době vzniku snímku minulostí ještě velmi čerstvou a dosti bolavou.. Hrají Václav Chalupa, Ulrika Kotajná, Ladislav Brothánek, Jiří Šašek, Radek Říha, Jan Procházka, Jiří Remeš, Andrea Sousedíková, Jitka Andělová a další.