číslo 49/2000
vychází 20 .listopadu

Zpět na obsah         

Životní styl
ZDRAVÍ


LÁZEŇSKÉ POBYTY

Jáchymov

K našim výše položeným lázním patří Léčebné lázně Jáchymov, které najdeme na území západních Čech, v karlovarském Krušnohoří, v nadmořské výšce 650 m. V městečku se těžilo stříbro a razily jáchymovské tolary. Jeho lázeňský věhlas je založen na léčivých radioaktivních vodách s vysokým obsahem radonu. Radioaktivní prameny tu byly odkryty na přelomu 19. a 20. století. (Uranové doly jsou už uzavřeny, ale právě z odpadu jáchymovské uranové rudy izolovali manželé Curieovi radium.)

Jáchymovské radioaktivní lázně byly založeny v roce 1906, v letech 1910-1912 bylo postaveno sanatorium Radium Palác, které nedávno prošlo rekonstrukcí a slouží spolu s dalšími sanatorii a léčebnými domy pacientům dodnes.

Lázně JáchymovRadonové vanové koupele, ve kterých se na rozdíl od perličkových doporučuje klidně ležet, či pověstné jáchymovské "krabičky" (brachyradioterapie) poskytují spolu s dalšími procedurami úlevu těm, kteří jsou postiženi zánětlivým a degenerativním onemocněním pohybového aparátu (revmatikům i "bechtěrevikům"). Lázeňský pobyt navrací kondici po úrazech, ortopedických a revmaortopedických operacích. Pomáhá při obávané nemoci vyššího věku - osteoporóze, stejně jako při nemocech vyššího věku obecně. Další indikací jsou nemoci periferního nervového systému (neuralgie a neuritidy zánětlivého a poúrazového původu), a komplikace chorob metabolických (neuritida při diabetu, postižení kloubů např. u dny).

Léčebné lázně Jáchymov poskytují komplexní, příspěvkovou i samopláteckou léčebnou péči s léčebnými metodami a procedurami, které během dne každého bohatě zaměstnají. Pro volný čas nabízejí dostatek možností lázeňské domy i okolí městečka.

EVA DANIELOVÁ