číslo 49/2000
vychází 20 .listopadu

Zpět na obsah         

Životní styl
ZDRAVÍ


LASEROVÁ CHIRURGIE NA CESTĚ KE KRÁSE A ZDRAVÍ

Je pravda, že k rokokovému diktátu krásy patřilo zdobit svou tvář takzvanou muškou, uměle nalepenou pihou. V dnešní době se však, až na výjimky, pihy nenosí. A tak se rozhodneme zbavit se jich. S tím se nám však v hlavě vyrojí spousta otázek. Alespoň některé nám teď zodpoví dr. Drahomíra Vídenská, z pražského Centra laserové estetiky.

Jsou bradavičky a rozšířené žilky problém estetický nebo spíš medicínský?
V každém případě se jedná o problém estetický. To, zda je jejich odstranění žádoucí i ze zdravotních důvodů, určuje lékař při vstupní prohlídce. Teprve na jejím základě volíme vhodný léčebný nebo terapeutický postup. Nejčastěji pracujeme s lasery.

Co to je vlastně laser?
Mnoho lidí si myslí, že laser je jedno univerzální zařízení. To samozřejmě není pravda. Těch přístrojů je celá řada a dají se rozdělit do dvou základních skupin. Lasery neinvazivní neboli biostimulační jsou určené pro kosmetičky nebo zdravotní sestry. Účinek je takový, že paprsek stimuluje buňku k tomu, aby fungovala, jak má, takže v tkáni nic "neničí". Do druhé skupiny patří lékařské invazivní chirurgické lasery. S těmi smí pracovat pouze vyškolený lékař. Tyto se pak dělí na přístroje určené k epilaci či k odstraňování vrásek nebo žilek. To jsou postupy, při kterých dochází k relativnímu zničení určitého typu nežádoucí tkáně a odstranění problému.

Je laserové ošetření bolestivé?
Použití terapeutických laserů v žádném případě nebolí. Dokonce si troufám říci, že je to spíš příjemné. Invazivní lasery mohou být někdy bolestivé. Záleží na místě, kde se zákrok provádí. V takovém případě použijeme anestezii.

Jak široké jsou možnosti uplatnění laseru v kosmetice?
Začněme u terapeutických, neinvazivních laserů. Ty nám výrazně pomáhají třeba při dohojování pooperačních ran. Při aplikaci laseru jsou jizvy zhojeny mnohem rychleji a jsou minimálně viditelné. Tady bych ráda zdůraznila, že je nutné Laser se využívá i k regeneraci pleti přijít co nejdříve. Totéž platí i u stryjí, které se objeví po porodu. Další využití laseru je při regeneraci pleti. My používáme kombinaci terapeutického laseru se speciálním gelem. Dochází k intenzivnímu okysličení pleti, které napomáhá prevenci vrásek, hydratuje a tonizuje pleť. Tato metoda pomáhá též jako podpůrná terapie akné. Terapeutický laser se využívá i při regeneraci nehtového lůžka, nebo při léčení pásových i jiných oparů. K druhé skupině patří invazivní chirurgické lasery. Ty se využívají hlavně ve třech oblastech. První je oblast pleti. Laserový paprsek dokáže pleť při zásahu odpařit, ne však popálit. I když to tak na první pohled trošičku vypadá. Tento zákrok se používá na korekci vrásek či korekci vpadlých jizviček, na znaménka a bradavičky. Druhá oblast je odstraňování rozšířených žilek, nebo takzvaného ohně. Tam laser prostoupí kůží, rozloží krevní barvivo a cévičku zataví. Třetí oblast jsou lasery depilační. V tomto případě se paprsek absorbuje v pigmentu chloupku a dojde k tepelné reakci a ke zničení toho chloupku.

Hradí zdravotní pojišťovny ošetření kosmetickým či terapeutickým laserem?
Bohužel zatím ne. Třeba i korekce výrazných pooperačních jizev je ještě stále považována za nadstandard.

MARKÉTA PŘIBYLOVÁ