číslo 49/2000
vychází 20 .listopadu

Zpět na obsah         

Rozhlasová
publicistika


TVÁŘ ZA MIKROFONEM

Zdeněk Bouček, redaktor Český rozhlas 3 - Vltava

Vaše cesta k mikrofonu?
Zdeněk BoučekSeznámení proběhlo na vysokoškolské koleji, kde jsem natočil audio minidrama na magnetofon Sonet Duo. Textu - železničnímu jízdnímu řádu - jsme interpretací dodávali zhůvěřilé významy. Pasáž před Pardubicemi byla nátlakově smyslná, ale průvodčí se ubránila. Sklonu drát se s mikrofonem do netradičních situací jsem se dodnes nezbavil. Kvalita mikrofonů na rozdíl ode mne několikanásobně stoupla.

Vaše rozhlasová "nej"?
"Nej" se stále posouvají. Nemám je ještě uzavřena. Jeden okamžik však přece jen zůstává nejtajuplnějším, nejvzrušivějším. To je ta chvíle, kdy do éteru vypustíte slovo, myšlenku, která se už nedá vzít zpět, ale zatím ještě nedoputovala k posluchači. Magie té mžikové sekvence mne uchvacuje a přitahuje. Jinak ovšem co do jedinečnosti a síly mediální komunikace nad rozhlas není. Jak umělohmotné jsou video kečupové bitvy oproti totálním projekcím, které ve mně dokáže rozpoutat dobrá rozhlasová hra, feature, zvuková kompozice a podobně.

Co vás drží nad vodou?
Čistě fyzikálně přebytečný tuk. Co je to za otázku? Dodnes se pamatuji, kdo že mne držel nad vodou. Slůvko co ve mně budí hrůzu, příslušející čtenáři hororů a sci-fi historek. Ale teď vážně. Na divoké vodě jsem pochopil, že žádná záchranná vesta nefunguje stoprocentně. Reportér dokonce musí čas od času pod vodu. Otevře oči - a svět pokračuje i pod hladinou. Bez nádechů to zatím nejde. Ani bez skvělých lidí z mého prostředí, inspirativních kolegů.