číslo 48/2000
vychází 13 .listopadu

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 20. 11. 2000 NOVA - 20.40 hodin

Podnikavá dívka

Tess McGillová, dívka z newyorského předměstí, pracuje u jedné z velkých firem jako řadová sekretářka. Na rozdíl od svých kolegyň je však ambiciózní a touží po vyšším postavení na společenském žebříčku. Přestože všechny pokusy zatím selhaly, nevzdává se, a když si její šéfka, elegantní Katherine, zlomí nohu na dovolené v Alpách, pochopí Tess, že to je ta pravá příležitost, a náležitě jí využije. Převezme obchod, ukáže se jako schopná manažerka a pustí s Katherine do boje nejen o její výnosné místečko, ale také o Jacka Trainera, elegantního a hlavně vysoce postaveného muže. Scénář k jedné z nejúspěšnějších komedií roku 1988 dlouho neměl štěstí při výběru, takže jeho realizace byla rok po roce odkládána na neurčito. Až do chvíle, kdy se dostal do ruky zkušenému Miku Nicholsovi, který jej obsadil známými herci a bez průtahů natočil. Hlavní roli svěřil Melanii Griffithové, která strávila týdny v kanceláři, aby mohla pozorovat a na vlastní kůži okusit život a chování úřednic. Dále uvidíte Harrisona Forda a Sigourney Weaverovou.


Úterý 21. 11. 2000 ČT 2 - 20.00 hodin

Selhání s polehčujícími okolnostmi

Kolem smutného příběhu parašutisty Viliama Gerika chodili mnozí pamětníci i historici dlouho v rozpacích; víceméně jednoznačně vypadal pouze těsně po válce, kdy se nepřipouštěly pochybnosti, kdy černé bylo vždy jen černé. A Gerek byl "černý" - zradil přece vlast: byl členem paraskupiny Zinc, vysazené na naše území koncem března 1942, a o několik týdnů později se sám přihlásil na policii. Jenže - co tomu předcházelo? Bloudění územím protektorátu, nespolehlivost kontaktních adres získaných v Londýně, hlad, samota, zoufalství. Po nástupu nového říšského protektora Heydricha se vystupňoval v Čechách teror, lidé se báli, odmítali pomoc odbojáři, který pro ně znamenal životní nebezpečí. Gerek marně klepal na mnohé dveře...

Dokumentarista Pavel Štingl natočil o kontroverzním parašutistovi a "zrádci" Gerekovi dokument Selhání, který klade znepokojivé otázky. Mimo jiné i o tom, zda měl být souzen se vší "revoluční" tvrdostí a zda spolu s ním neselhali i jiní - ti, kdo ho vyslali se špatným vybavením, či ustrašení občané, kteří s ním nechtěli nic mít.

AGÁTA PILÁTOVÁ


Středa 22. 11. 2000 ČT 1 - 20.00 hodin

Dobrodružství kriminalistiky

Do průmyslové Anglie 30. let nás zavádí kriminální příběh o nepravém zločinu a nepravém zločinci, příběh nesoucí v sobě pocit současnosti, pocit dvacátého století s některými jeho odlidšťujícími rysy. Napínavé pátrání s výrazným psychologickým podtextem je však zajímavé i z jiného hlediska: možná to bylo vůbec poprvé, kdy se do pátrání po člověku, který přestoupil zákon, vložil zcela nový fenomén - široká veřejnost. Něco takového je možné udělat až tehdy, když je k dispozici nějaký nástroj, technický prostředek - a tím se tehdy stalo rozvíjející se rozhlasové vysílání.


Čtvrtek 23. 11. 2000 NOVA - 20.00 hodin

Souboj titánů

Pouhých třicet dnů má bájný hrdina Perseus na to, aby zachránil život své milované Andromedy. Společně s přáteli se nejprve vydá ke stygijským čarodějnicím, aby od nich získal radu jak vykonat nemožné, totiž porazit Krakena, posledního žijícího titána. Poté, veden jejich radou, se vydá na dalekou cestu, až na samý konec podsvětí, na Ostrov mrtvých, aby se pokusil získat hlavu nestvůrné Medúzy, jejíž jediný pohled mění vše živé v kámen. Ač se v anglickém filmu režiséra Desmonda Davise z roku 1981 v rolích některých bohů objevují takové herecké veličiny, jako jsou Laurence Olivier či Ursula Andressová, hlavním magnetem snímku jsou speciální vizuální efekty.


Pátek 24. 11. 2000 PRIMA - 19.55 hodin

E. T. - Mimozemšťan

Na Zemi přistál vesmírný koráb a návštěvníci začali zkoumat své okolí. Náhle se poblíž objevili nějací lidé, a tak mimozemšťané zase honem odletěli. V tom spěchu se ale zapomněli spočítat - a jeden z nich na naší planetě uvízl. Naštěstí narazil na malého Elliota, který ho schoval u sebe doma. Chlapec svěřil své velké tajemství pouze sourozencům a kamarádům, vycítil, že před dospělými bude lepší držet jazyk za zuby. Podivný skřítek se rychle učí lidskou řeč, objevuje svět a nevychází z překvapení. Navíc ho s Elliotem váže telepatické pouto, což někdy vyvolává značné problémy. Mnohem větší hrozbu ale představují vědci, kteří po něm nepřestávají pátrat. Zaměřovací přístroje dovedou speciální tým až k Elliotově domu... Režie Steven Spielberg. Hrají Dee Wallace, Henry Thomas, Peter Coyote, Robert MacNaughton, Drew Barrymoreová, Tom Howell, Erika Eleniaková a další.


 Sobota 25. 11. 2000 ČT 1 - 21.05

Lovci lvů

Skutečnými událostmi inspirovaný dobrodružný film režiséra Stephena Hopkinse, jehož děj se odehrává v roce 1896 v zapadlém východoafrickém Tsavu (dnešní Keni), jistě potěší všechny, kdo se rádi kochají divokou, drsnou, avšak zároveň magickou africkou přírodou, kdo milují dramatické a napínavé momenty a v neposlední řadě obdivují mužnost a charisma Michaela Douglase a Vala Kilmera. Zajímavostí je, že se na natáčení podílelo pět lvů, kteří byli do jihoafrické rezervace Songimwelo Game v provincii Mpumalanga, místa filmování, přivezeni z různých částí světa a každý z nich měl ve filmu svou vlastní "hereckou" specializaci.


Neděle 26. 11. 2000 ČT 1 - 23.05 hodin

Tragikomedie z exotické Gruzie

Francouzský komik Pierre Richard se snaží prosadit i ve vážných rolích. Další příležitost mu poskytla gruzínská režisérka Nana Džordžadzeová, kdy jej obsadila do snímku Tisíc a jeden recept zamilovaného kuchaře. Hraje tu francouzského světoběžníka, labužníka, který pochutiny dokáže nejen ocenit, ale také vlastnoručně připravit. Procestoval snad všechna světová moře a teprve v Gruzii nalezl novou vlast, přišel na chuť vínu i krásným ženám a začal tu jako restauratér budovat novou existenci. Do idyly však znenadání vpadnou bolševické oddíly, které stárnoucího hrdinu zbaví milované ženy i možnosti vařit. Dožívá v bědném kutlochu na pokraji vyhladovění, ale nikdy jej neopustí touha dodávat do svého bývalého podniku kuchařské rady. Nikoho však nezajímají, kuchařka neumí číst...

Příběh je komponován jako vzpomínky hrdinova syna, jenž si při čtení zažloutlých dokumentů vybavuje dávné události. Poznává tragikomické dění ve 20. letech, kdy kuchař a jeho budoucí žena podnikají cesty po Gruzii. Dávné události se odvíjejí v závislosti na tom, jak jsou zpřístupňovány jejich písemné záznamy. Řada výjevů nabývá rozverně komických rozměrů (nadsázka je spojena s kuchařovým absolutním čichem - rozezná nejen jednotlivé ingredience v jídle, ale ucítí také pach bomby).

Vousatý, prošedivělý Richard zvládá rozdílné životní aktivity svého hrdiny, okamžiky samovolné odvahy, o níž se nepřemýšlí, i truchlivé okamžiky živoření. Je vylíčen jako prototyp pravého Francouze, který nikdy neztrácí dobrou náladu, podceňuje hrozící nebezpečí (odmítne včas emigrovat), zbožňuje dobré jídlo, pití i sex. Je prezentován jako nepolitický člověk, který nevnímá režim, pokud nepřekáží kulinářsky tvůrčímu počínání. Ale odmítá jakoukoli spolupráci s bolševiky, kteří neuznávají žádné - ani kulinářské - tradice. Jejich počínání je však líčeno jako absolutně záporné, silně karikované, v bezmála operetní podobě. Jako by si režisérka vzala někdejší oslavné stereotypy ze sovětské éry a převedla je do stejně schematického negativu.

JAN JAROŠ