číslo 48/2000
vychází 13 .listopadu

Zpět na obsah         

Životní styl
V O L N  Ý  Č A S


DNES RADÍ HOSPODYŇKA

Z indické kuchyně

Indická kuchyně je nápaditá a výborná. Mnozí ctitelé exotických pokrmů se však nechávají odradit od vlastních kuchařských pokusů, protože se obávají složité přípravy, a také potřebné přísady jsou někdy těžko dostupné. Lze je však i zcela snadno nahradit. Např. kardamon, který je v Indii považován za "krále koření". Má jemnou, příjemnou chuť, která se dá přirovnat ke směsi citronové kůry a skořice. Pokud toto koření nemáme, můžeme je nahradit skořicí podle potřeby ochucenou důkladně omytou citronovou kůrou. Hojně používaným kořením je i turmerik, koření z rodu "zázvorovitých", používá se sušené a rozemleté, barví silně zlato-žlutě. Je nepálivé, ale intenzivní chuti. Lze ho nahradit u nás na trhu běžně dostupným indickým kořením, prodávaným pod názvem kari.

Garam-masala - je směs několika koření, ne vždy stejná - Každá domácnost zná svou, osobitou přípravu.

Jeden z návrhů snadno dostupné směsi garam-masaly:

2 lžičky sušené citronové kůry, 6 lžiček mleté skořice, 3 lžičky kari, 2 a půl lžičky mletých hřebíčků, půl lžičky mletého kmínu, půl lžičky mletého nového koření, 4 lžičky mletého pepře. Vše dobře promícháme a uložíme do kořenky.

Předpisy z indické kuchyně - s použitím koření turmeriku a garam-masaly.

Kheema matar - Hrášek s mletým hovězím masem

250 g hrášku, 500 g mletého hovězího masa, 1 cibuli, 4 rajská jablíčka, 2 stroužky česneku, půl lžičky mletého zázvoru, půl lžičky turmeriku, půl lžičky garam-masaly, půl lžičky čili prášku, 1 lžičku koriandru - prášku, sůl, olej.

Cibuli nakrájíme najemno, oloupeme a nakrájíme rajská jablíčka. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, opražíme cibuli - asi 3 minuty, pak přidáme rozetřený česnek a pražíme ještě 2 minuty. Vložíme mleté maso a osmahneme je až je hnědé a suché. Přidáme rajská jablka, koření, hrášek, sůl a trochu vody a dusíme asi 20 minut, až se vypaří voda a hrášek i maso jsou měkké.

Channa mutton - Hrášek se skopovým masem

500 g hrášku, 750 g skopového nebo jehněčího libového masa, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 lžičku mletého zázvoru, 2 zralá rajská jablíčka, 1 lžičku garam-masaly, půl lžičky mletého kmínu, 1 lžičku chili, šťávu z půl citronu, sůl, olej, voda.

Hrášek použijeme čerstvý nebo zmrazený. Nakrájíme cibuli a rozetřeme česnek. Maso nakrájíme na kostky a přidáme nakrájená rajská jablka. Na pánvi (nejlépe v tlakovém hrnci) rozehřejeme olej, opražíme cibuli a asi za 4 minuty přidáme česnek a pražíme ještě 2 minuty. Nakonec přidáme koření, maso a rajčata, přikryjeme a necháme asi 15 minut dusit, než přidáme šťávu z citronu a sůl. Pánev přiklopíme (tlakový hrnec uzavřeme) a vaříme, až šťáva zhoustne a maso změkne. Těsně předtím než je maso hotové, přidáme hrášek a ještě asi 15 minut povaříme. Je-li třeba, přidáváme trochu horké vody.