číslo 48/2000
vychází 13 .listopadu

Zpět na obsah         

Názory,
komentáře


OČIMA PETRA NOVÁČKA A IVANA HOFFMANA

Kmetský evergreen

Petr Nováček"Muž musí mít nápad," říkával krachující povozník řečený Hugo starosta v tehdy západoněmecké, a přesto místy veselé veselohře Výhodná koupě. O nápady rozhodně nemívá nouzi náš pan premiér a jeden podařený dal k lepšímu před týdnem: "Jsem pro volební povinnost. Vymáhá se to tím, že když nejdete k volbám, zaplatíte pokutu," pravil na Frekvenci 1. Zatímco zmíněný Hugo starosta svými pitomostmi na plátně alespoň pobavil, premiér právní vědátory, opoziční politiky a řadové občany toliko popudil. Povinná účast ve volbách přitom není žádnou kuriozitou. Existuje v Belgii a na Kypru, v Řecku platil donedávna (na rozdíl od pokut vybíraných v Belgii) dokonce trestní postih. Volební povinnost je zavedena i v některých latinskoamerických státech, dále v Austrálii a pro muže v Egyptě. Ostatně i v prvorepublikovém Československu byla účast na volbách povinná: například do Poslanecké sněmovny se týkala všech občanů starších 21 a do Senátu 26 let. Čím to tedy je, že zatímco víc jak polovina Belgičanů volební povinnost akceptuje, u nás s touž představou premiér pohořel? Inu Belgie či Austrálie za sebou nemají čtyřicet let komunismu, který si vynucoval dobrovolně povinnou účast na kdečem, včetně takřečených voleb. A pokud jde o inspiraci "první" republikou (a podobně Latinskou Amerikou), ta rovněž nepřipadá v úvahu. Když se před osmdesáti lety konaly v Československu první parlamentní volby, občané byli vychováni monarchií a ke spoluodpovědnosti za demokratickou republiku je bylo třeba teprve přivést. Prostředkem k tomu měla být i povinná účast při výběru jejich zástupců do zákonodárného sboru a obecních zastupitelstev čili na volbách. Dnes jsou to věci samozřejmé a navíc se změnilo i pojímání občanských práv. Jejich součástí je i právo občana na svobodné volby, které ovšem znamená, že může demokraticky a tajně hlasovat, avšak že se také hlasování zúčastnit nemusí. I neúčastí dává najevo svůj názor, totiž že buď považuje poměry v zemi za náležité a necítí potřebu do nich zasahovat, anebo že nabízejícím se stranám a politikům šmahem nedůvěřuje. Volební povinnost by tuto skupinu občanů pouze přiměla obstarat si jako v Belgii lékařské vysvědčení a k volbám by stejně nešla. Ani volební výsledky by nevyhlížely lépe a radostněji, jak snad předseda sociálně demokratické strany a vlády Miloš Zeman předpokládá.

Nejde přece o život

Ivan HoffmanVáclav Klaus je na volební mítinky přeborník. V předvolební kampani jich dokázal absolvovat hodně přes dvě stě a všechny měl pečlivě zaznamenány ve svém notýsku. Aby to stihl, létal i vrtulníkem, shlížeje z něho na konkurenty trmácející se za voliči v autech či dokonce v neohrabaném Zemáku. Tehdy však byla ODS ještě stranou bohatou, sponzory hýčkanou a také byla jiná doba: dnes by aviatická extravagance voličstvo spíše popudila. Ostatně při krajském a senátním klání se dá volební štafeta od města k městu stihnout i po silnici, zvláště když předseda ODS a Poslanecké sněmovny jakožto jeden ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů má k dispozici rychlý služební BMW 740 s modrým majáčkem a řidičem z ministerstva vnitra. Ten řidič je nepochybně zkušený profesionál, leč minulé úterý vpodvečer spěchal z mítinku ve Dvoře Králové nad Labem s Václavem Klausem na další mítink a tiskovou konferenci do Hradce Králové přece jen příliš rychle. Blikající majáček na střeše dovoloval řízně předjíždět vlekoucí se kolonu vozidel, leč nedokázal zabránit střetu bavoráku s protijedoucím Fordem Fiestou, který se na rovném úsek nejspíš vyhoupl ze zrádného dolíku. Odmítněte ale šlápnout na pedál, když šéf tolik spěchá za dychtivými voliči a všetečnými novináři, když jsou volby přede dveřmi a když před modrým majáčkem lid neprivilegovaný dosud vždy včas uhnul stranou. Tentokrát to nevyšlo, i když to ještě docela dobře dopadlo, neboť řidič Fordu byl jen lehce zraněn, Václav Klaus se s ním vzápětí setkal a projevil veřejně politování. Stát se to nicméně v takové Británii, Německu či ve Francii, měl by v takovém případě politik a jeho strana po kampani. I tam se sice perou o voliče, avšak je vyloučeno, aby jim při tom ukládali o život.

Volič může i prohrát

Američané odvolili, na výsledek ale čekají. Snad jim sedmnáctý listopad přinese štěstí podobně jako kdysi nám. To je totiž den, kdy po započtení korespondenčních hlasů bude oznámen volební výsledek. Že s ním polovina Američanů spokojená nebude, je ovšem jasné předem. Pokud zvítězí Bush, demokraté budou s pocitem křivdy vzpomínat na kontroverzní formulář volebního lístku z floridského okrsku Palm Beach. Tam tisíce Goreových voličů omylem zaškrtlo políčko patřící Patu Buchananovi. Myslí si to i sám Buchanan, který se k nim nehlásí. Jak ale věc napravit? Bushovi stoupenci trvají na tom, že se v Americe volí v jednom dni a odmítají opravné volby. Nakonec tedy o tom, kdo povede Ameriku nerozhodnou voliči, ale právníci. To ale není jediný šokující výsledek těchto amerických voleb. Dalším je zjištění, že ve více než osmdesáti procentech soubojů o křesla senátorů zvítězili ti kandidáti, kteří investovali více peněz do kampaně. Jestliže je spoluvítězem voleb dolar, pak lze obtížně hovořit o vítězství voliče. Proto je Amerika v šoku.