číslo 48/2000
vychází 13 .listopadu

Zpět na obsah         

Hudba


NOVÉ ZVUKOVÉ NOSIČE

Vodopád nových písní Heleny Vondráčkové

Koncem října jí u firmy Universal Music vyšlo nové album Vodopád. Takřka zároveň s ním uvedlo vydavatelství Sony Music/Bonton na trh další titul z řady jejích starších nahrávek, dvojalbum Miláčku, sestavené ze singlové produkce. Hostem rubriky Nové zvukové nosiče je - Helena Vondráčková.

V čem se vaše nové cédéčko liší od těch předchozích?
Za prvé soundem. Chtěla jsem, aby v tomto směru sneslo srovnání se světovou produkcí. A to se podařilo. Druhým velkým úspěchem je třináct původních skladeb, českých, slovenských a také česko-amerických, protože se na nich podílel i Jan Capek, Čech, žijící pětačtyřicet let v Americe. Píše písně pro Dianu Rossovou, Cher, Roda Stewarta, Joea Cockera a jeho snem bylo napsat písničku pro mě. Výsledkem jsou dvě krásné skladby - podle jedné z nich jsme nazvali i celý kompakt.

Album vychází bezprostředně po vašem hostování v Carnegie Hall. Čekala jste takový úspěch?
Nečekala, ale asi byl logickým vyústěním mého vystoupení v polských Sopotech, které do Carnegie Hall vylákalo polské krajany. I díky nim jsem tam sklidila tak velký aplaus. Ono nezní moc dobře, mluví-li člověk o svých úspěších, a tak jsem ráda, že bylo v New Yorku mnoho českých novinářů a fotografů, kteří to vše zaznamenali.

Dá se říci, že právě v Carnegie Hall jste dosáhla největšího úspěchu ve své kariéře?
Po Sopotech ano. Jsem velice vděčná Karlu Gottovi, že si mě vybral, jinak bych se tam v téhle chvíli asi nedostala.

Otevřelo vám to vystoupení nějaké nové možnosti?
I když už nyní plánuju koncerty v Kanadě a ve Spojených státech, jsem zvyklá stát nohama na zemi, takže dokud tam nejsem, dokud na těch prknech nestojím, do té doby o tom mluvit nehodlám.

Vrátíme-li se k cédéčku Vodopád, mění se či vyvíjí váš vkus, pokud jde o hudbu, kterou zpíváte? Vybíráte si stále nové autory?
Samozřejmě hledám i v nových vodách, nové autory, styly i cesty. To je podstata umění, nemůžete ustrnout. Ale spolupracuji i se svými osvědčenými autory.

Uvažovala jste někdy o tom, že byste si písničky psala sama, jako někteří vaši kolegové a kolegyně?
To mě v tom časovém náporu ani nenapadlo a hlavně si nejsem jistá, že bych to dovedla. Kdybych k tomu měla nějaký talent, určitě by se to projevilo už dřív. Raději to přenechám odborníkům a zůstanu věrná tomu, co umím.

Nevyčerpávají vás tyto organizační věci a reklamní kampaně kolem vydávání cédéček, neříkáte si někdy, že byste chtěla jenom zpívat?
Mne to jednak docela baví a za druhé vím, že nestačí desku dobře nazpívat, ale je třeba ji i prodat. Proto je reklama důležitá. Můžete upéct výborný koláč, ale když o něm nikdo nebude vědět, těžko ho někomu vnutíte. Když jsem na jaře v Polsku dělala prezentaci nového CD, poskytovala jsem rozhovory čtyři dny za sebou, od rána do večera.

Co plánujete v nejbližších týdnech?
Připravuji se na několik televizních pořadů, chystám už i silvestrovský program s tanečními čísly s Jiřím Kornem. V jednání je i turné k novému albu, jehož křest proběhne 6. listopadu. Následovat bude několik vánočních koncertů, například s orchestrem Gustava Broma. A pak už budou Vánoce. No, nevím, jestli to cukroví letos stačím upéct...

MIRKA ŠTÍPKOVÁ