číslo 47/2000
vychází 6.listopadu

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 13. 11. 2000 ČT 1 - 20.00 hodin

Horor pro celou rodinu

Scenárista Ivan Hejna a režisér Ivan Pokorný nazvali nový sedmidílný televizní seriál Přízraky mezi námi. Naznačili tím, že půjde o horor. Jeden z hrdinů seriálu, démonolog pan Kladivo (hraje ho Jiří Smitzer) si do svého deníku zapsal příznačná slova: "Nikdo dnes už nevěří na čarodějnice, vodní muže a vlkodlaky. Tyto bytosti však přesto existují. Na první pohled vypadají a tváří se jako každý z nás, od normálních lidí jsou téměř k nerozeznání, ale jejich typické sklony je nakonec prozradí..."

Režisér říká, že on i scenárista už dlouho chtěli pracovat na společné látce: "Oba nás lákalo rozhraní magického světa a skutečnosti. Pak přišel Ivan s nápadem natočit Přízraky. Hrdiny seriálu jsou děti, nebo lépe řečeno puberťáci, jejich prostřednictvím vnímáme svět. Dospívající mladí lidé mají fantazii a snaží se zorientovat ve světě. Začínají mít jasné myšlení, vlastní názory, nenechávají se tolik ovlivnit, ale na druhé straně se v labyrintu svých problémů často ztrácejí. V našem seriálu se setkávají se světem podivínů, kteří to jak známo mají v životě vždycky těžké. A protože naši hrdinové mají bujnou představivost, přisuzují těmto lidem vlastnosti a schopnosti, které možná existují, možná ne..." Kromě známých herců - Ivana Chýlková, Lukáš Vaculík (oba na snímku), Zuzana Bydžovská - se v seriálu objeví řada nových mladých tváří.

AGÁTA PILÁTOVÁ


Úterý 14. 11. 2000 ČT 2 - 20. 00 hodin

O českém "chatařském" fenoménu

47_25.jpg (21632 bytes)Přiznejme si, že i skalní milovníci dokumentů občas potřebují odpočinout od velkých společenských či historických témat, od palčivých konfliktů doby (občas i od pietní nudy, s níž jsou některé náměty zpracovávány). Někdy zatoužíme "jen" po příjemné, bezkonfliktní pohodě. A právě tu nám nabízí dokumentární snímek Bernarda Šafaříka Český fenomén: homo chatař. Avšak tohle tvrzení není vlastně vůbec úplné ani spravedlivé, neboť dílko vypovídá hodně o společnosti - dalo by se nazvat i (zábavnou) sociologickou studií, má své poutavé historické dimenze a sem tam se v něm mihne i náznak konfliktu. Autor pojal své téma s příkladnou důkladností; zazní tu leccos o trampingu a o vzniku prvních osad, či o tom, že chataření bylo tak významným jevem, že proniklo i do hraného filmu. "Chataření je fenomén specificky český, který v sousedních zemích nemá obdoby," zamýšlí se autor. "Ovlivňuje společenský i hospodářský život v zemi, chování lidí nejen o víkendu, ale také v pátek i v pondělí..."

Bernard Šafařík prošel současné chatové osady na břehu Berounky, Sázavy i Kocáby, hovořil s lidmi, kteří je obývají většinou na týchž místech jako jejich otcové a dědové. Někteří s uspokojením tvrdí, že "tady ještě lidé umějí spolu žít," jiní si stýskají, že "tady kdysi nebyl jediný plot, ale teď si to všichni rozparcelovali". Autor s jemným humorem (kterého je v dokumentu vůbec na rozdávání) představil chaty z vagonů, maringotek, koupališťových kabin, hausbotů, vyřazených autobusů a bůhvíčeho ještě. Do snímku zdařile zakomponoval záběry ze starých žurnálů i hraných filmů. A také hudbu, hodně příjemných trampských písniček. No nekupte to!

AGÁTA PILÁTOVÁ


Středa 15.11. 2000 NOVA - 20.40 hodin

Chyťte vraha

Na počátku příběhu je zmizení patnáctiletého chlapce z Des Plaines v Illinois, za které je podle detektiva Joa Kozenczaka odpovědný chicagský podnikatel John Wayne Gacy. Policista věří své intuici a usilovně pátrá po souvislostech. V tísni se obrátí dokonce i na parapsycholožku, která mu nejen popíše mučení a způsob chlapcovy smrti, ale také vraha a jen tím detektiva utvrdí v jeho podezření ohledně Gacyho. Snímek natočil Eric Till podle skutečného případu. V době uvedení filmu čekal Gacy v cele smrti na popravu, která byla provedena injekcí o dva roky později a metody vytvořené Kozenczakem a jeho týmem se staly stálou součástí vyšetřovacích metod FBI. V hlavních rolích uvidíte Michaela Rileyho a Briana Dennehyho.


Čtvrtek 16. 11. 2000 ČT 2 - 21.40 hodin

Z lásky k Thomasovi

Když se děti začnou cítit dospělé, těžko jim bránit, aby dělaly, co chtějí. A to i když jde o syna, který od dětství trpí hemofilií a je HIV pozitivní. Veronique se musí smířit s tím, že Thomas má tajemnou přítelkyni, která ho pozvala na opuštěný kanadský ostrůvek. Oba jsou si velmi blízcí a Veronique věří, že tam Thomas aspoň na chvíli zapomene na fakt, že pomalu umírá. Přemůže svou touhu jet s ním a zůstává v Paříži. Ne však nadlouho. Jednoho dne přichází podivný anonymní dopis, který ji naléhavě volá do Kanady. To Veronique ještě netuší, že situace může být daleko horší, než se jí zdá teď... V hlavní roli matky uvidíme známou francouzskou herečku Brigitte Fosseyovou.


Pátek 17. 11. 2000 ČT 1 - 16.10 hodin

Každý se zbarví podle vlastností svých...

První nárys filmu Až přijde kocour (1963) pochází ještě z doby, kdy Vojtěch Jasný chystal Touhu. Námět postupně uzrával, obohacován spoluprací s Jiřím Brdečkou a posléze též představitelem ústřední dvojrole Janem Werichem. Tak se stalo, že původní satirické zaměření na nejrůznější společenské i privátní neduhy (např. nepoctivý vedoucí restaurace, absentér, drbna) doplňuje jakoby nadčasově zobecňující konflikt poctivosti a čestnosti s chameleonskou podlézavostí. Dořeší jej teprve pohádkový pohled kouzelného kocoura. Aktuálně pociťovaný jev přetvářky a přizpůsobivosti maskované politickými frázemi tak nabývá ostrého satirického odsouzení, i když zůstává poplatný mravokárné moralitě. Zatímco většina dospělých vykazuje v různé míře negativní vlastnosti, děti - a spolu s nimi i ti Jan Werich podal v Jasného filmu Až přijde kocour jeden ze svých vrcholných výkonůdospělí, kteří si uchovali schopnost hrát si a chovat se bezprostředně - vystupují jako bytosti čisté a nezkažené, které semknuty dokážou vyvzdorovat dobrou věc. Největší pozornost na sebe strhává Jan Werich, ať již jako kastelán Oliva nebo tajemný kouzelník. Werichovy postavy jsou navíc povýšeny nad vlastní příběh tím, že je jim přisouzena funkce jakéhosi glosátora či komentátora. Zvláště kastelán je v pozici vševědoucího pozorovatele, jenž se zmoudřelý věkem i zkušenostmi může ironicky vyjadřovat k dění kolem sebe. Výmluvná jsou v tomto směru už Werichova úvodní slova, parafrázující pohádkové zakotvení: "Bylo, nebylo, ale spíše bylo, než nebylo."

Mimořádný je přínos kameramana Jaroslava Kučery, jenž do příběhu vnesl technicky náročné výtvarné pojetí: v dobách, kdy se o nějaké počítačové grafice nikomu ani nesnilo, opatřuje lidské figury různobarevnými přelivy, řešenými podle dávných konvencí symboliky barev - "horoucí" červená je určena pro zamilované, zatímco záporné vlastnosti provázejí "studená" žluť či šeď. Jasného snímek se stává jakýmsi epilogem těch kritických výpovědí, v nichž je "spravedlnost" zjednána teprve jakoby zásahem shůry. Společná je tu víra, že někde "tam nahoře" se lze dovolat Dobra...

JAN JAROŠ


Sobota 18. 11. 2000 ČT 1 - 21.00 hodin

Síť

Hlavní hrdinka amerického thrilleru, špičková počítačová odbornice a specialistka na antivirové programy Angela Bennettová, žije v Los Angeles téměř bez jediného lidského kontaktu. Celý její svět tvoří počítače a nemocná matka, která žije v ústavu a dceru nepoznává. Před odletem na dovolenou dostane Angela elektronickou poštou od svého kolegy z firmy Cathedral Software disketu z nezvyklými daty. Netuší, že se tím stane součástí nebezpečné hry a její život se promění ve zlý sen. Prvním varováním je havárie letadla, ve kterém letí její přítel. Další "náhody" na mexických plážích v podobě sympatického Angličana Jacka Devlina či ukradené kabelky na sebe nenechají dlouho čekat. Počítačová síť, jež hrdince zprvu zajišťuje pocit bezpečí a pohodlí, se mění v past, která ji může úplně zlikvidovat. V boji o život musí Angela spoléhat jen sama na sebe a využít všech svých znalostí z počítačového světa, zvláště, když cílem jejích protivníků je umlčet ženu, která ví příliš mnoho...


Neděle 19. 11. 2000 NOVA - 20.40 hodin

Výkupné

Hlavní postavou příběhu je milionář Tom Mullen, který sice dokáže v obchodě hrát tvrdě, ale v soukromí je to milující manžel a zejména otec malého Seana. Chlapec je však jednoho dne unesen, a pokud Tom do osmačtyřiceti hodin nezaplatí dva miliony výkupného, zemře. Zoufalí rodiče se okamžitě spojí s FBI, která pověří případem experta na únosy, agenta Lonnieho Hawkinse. Tom zpočátku agentům důvěřuje a jedná přesně podle jejích pokynů. Když však první pokus o předání peněz skončí vinou FBI krachem, rozhodne se Tom jednat na vlastní pěst. Strhující snímek natočil Ron Howard. V hlavních rolích dvou protivníků se střetnou Mel Gibson a Gary Sinise.