číslo 47/2000
vychází 6.listopadu

Zpět na obsah         

Životní styl
S POLOPRÁZDNOU KAPSOU


NAŠE REPUBLIKA - ZNÁMÁ I NEZNÁMÁ

Do Všerubského průsmyku

TrasaVšeruby, kostel - Hájek 2,5 km - Sv. Anna (Tannaberk) 3,5 km - Na Spáleném 4,5 km - Všerubský průsmyk 5,5 km - Brůdek 6,5 km - Sv. Václav 7 km - Studánky 8,5 km - Všeruby 11,5 km

Půvabnou bránu vytvořila příroda mezi Šumavou a Českým lesem - a protože mezi horami to právě tudy bylo nejschůdnější, vedly Všerubským průsmykem i staré obchodní stezky. Odehrála se tady nejedna významná bitva a v souvislosti se stálým osídlením vznikla i řada zajímavých památek. To všechno přehlédneme při našem výletu...

První písemný doklad z r. 1570 vypovídá o udělení znaku a zelené pečeti nově založenému městečku Neumark ve Všerubském průsmyku na území panství hradu Rýzmberku, v roce 1789 se poprvé objevuje český název Všeruby. Mezi zdejšími památkami vyniká barokní kostel (1) z let 1628?1650, přestavěný roku 1852 a nedávno opravený. Na schodiště ve věži byla použita umrlčí prkna z okolí. Pamětní deska u kostela připomíná pobyt Boženy Němcové a její rodiny v letech 1847?1848.

Od kostela vykročíme po hlavní silnici směrem do Hájku. Za posledním stavením Hájku se po ní dáme ze silnice vpravo k lesu a poměrně strmě stoupáme. Je to však jen krátký úsek - ocitneme se na planince, na které stojí kostel sv. Anny (2), nazývaný Tannaberk. Pak se pustíme ven z lesa, přes louku, milou cestou, otvírající výhledy na Šumavu, pak opět lesem a po zpevněné komunikaci míříme k pomníčku (3). Za ním značka uhýbá vpravo, my pokračujeme stále po pohodlné silničce nad pastvinami, které se svařují k silnici stoupající od Všerub k Brůdku a do průsmyku. Je to nádherná podívaná, dobře rozeznáme i kostel sv. Václava.

Z průsmyku scházíme po silnici do Brůdku, kde se opět shledáme s červenou značkou. Do 17. stol. tu bývala ves Všemily, po jejím zániku na tomto místě vznikl v 1. polovině 17. stol. Brůdek. Po červené značce uhneme ze silnice po širší zpevněné komunikaci vpravo - po pár krocích staneme u kostela sv. Václava (4). Při pohledu na idylickou krajinu si jen těžko dovedeme představit, že tady byla takřka neprůchodná pustina, kterou vedla jen jedna obchodní stezka. Údajně se tu roku 1040 odehrála bitva, ve které Břetislav I. zdolal vojska Jindřicha III., podporovaného Otou Svinibrodským. "Cizáci" prchali z Čech, pod dojmem zpráv z tohoto bojiště ustoupili i nepřátelé, pronikající k nám přes hřeben Krušných hor u Nakléřova. Na památku bitvy byla založena kaple, kterou roku 1382 rozšířili na kostel, kolem něhož se pohřbívalo. Časem zchátral, ale v letech 1669?1671 byl obnoven v raně barokním slohu, upravován v letech 1878, 1890 a opraven v letech 1965?1670. Drobnou stavbu kryje šindelová střecha ozdobená věžičkou a lucernou. Od kostela jdeme dále po zpevněné komunikaci do osady Studánky (5) - jako bychom si vykračovali po nějaké vyhlídkové terase. Stojí tu pár chalup a kdo nezná osud této osady, těžko by uvěřil, jakou škodu tady v roce 1966 napáchala větrná smršť. Vichřice vykácela pruh lesa, poškodila několik stavení, nadělala starosti i v dolejším Hájku. Červená značka uhýbá vpravo, my ale, jistě neradi, musíme myslet na návrat. A tak pokračujeme přímo, neznačená cesta míří mezi poli a loukami přímým směrem - dobře nás vede i věž kostela ve Všerubech, cílové místo našeho putování.