číslo 47/2000
vychází 6.listopadu

Zpět na obsah         

Názory,
komentáře


SVĚT OČIMA ŠIMONA PÁNKA

Praha, 27. prosince 1989

Vstával jsem ve čtyři ráno, letadlo s léky a potravinami se nakládalo včera, dnes jsme čekali na zprávu z Bukurešti, zda se na letišti ještě bojuje. Pestrá směsice, která se sešla, aby doprovázela jednu z prvních dodávek humanitární pomoci do bojujícího Rumunska, se tísnila v kabině a pak za letu u radaru, který prohledával prostor před námi. Trochu jsme se báli - na čí stranu se přiklonila armáda, nebylo v posledních dnech ještě úplně jasné. Na letišti auta s vlajícími prapory, uprostřed každého vystřižená díra po komunistickém znaku s obilím, srpem a kladivem. Před letištní budovou se ještě v noci střílelo, ale už je vše rozhodnuto. Generálního tajemníka Ceausesca popravili před pár dny zastřelením. Nic moc hezkého, ale je to tak, že čím tvrdší diktátor, tím horší konec. V samotném hlavním městě se už nebojuje, ale příslušníci tajné policie Securitate a zřejmě i někteří další, loajální komunistům, občas ostřelují některé budovy. Vykládáme bednu s léky a potravinami, letiště v zásadě funguje, atmosféra vítězství je o hodně jiná než v Praze, možná i proto, že zdálky je občas slyšet střelba.

Další letadlo z Prahy tu má být za pár hodin a přiletí i několik lidí z vedení Občanského fóra kontaktovat opoziční skupiny. My se během dne vracíme domů, mám sice narozeniny, ale po šesti týdnech stávky jsem byl první den pryč, a tak zase zapadám do kolotoče studentského koordinačního centra, doma jsem nebyl už měsíc a půl, na dort není čas.

Před rokem, začátkem prosince 1988, jsme se po zemětřesení v Arménii dohodli a založili s několika kamarády jakousi humanitární skupinku a vyhlásili sbírku. Bylo právě 10. prosince. Den lidských práv a na Škroupově náměstí, na rozhraní Vinohrad a Žižkova, byla povolená demonstrace. S poutači na sbírku jsme se prodírali davem a Svobodná Evropa nás ve večerním vysílání označila za další občanskou iniciativu. Byla to pravda, až na razítko SSM Filmový kroužek Karlín, které jsme použili jako hlavičku při vyhlášení sbírky. Dohodli jsme se s obchodním domem Kotva, kde sbírka probíhala, a s ambasádou Sovětského svazu (připadala nám perestrojkově naladěna) o přistavení letadel na šatstvo a deky pro Arménii. Byla to první velká veřejná akce a v posledních týdnech stávky mě mockrát napadlo, jak mi zkušenosti ze sbírky "Pomoc Arménii" v listopadu 1989 pomohly.