číslo 47/2000
vychází 6.listopadu

Zpět na obsah         

Hudba


PATNÁCT MINUT SLÁVY

Možná jste si už v minulém týdnu všimli, že kompilátoři oficiální české hitparády se rozhodli včlenit do TOP 40 i nejprodávanější výběrové desky, čímž nám přinejmenším zpřehlednili, jak to se zájmem o nejrůznější kompilace vypadá. Do první čtyřicítky se v současné době vešlo hned pět výběrů, přičemž ten nejúspěšnější, Čágo belo, šílenci 22, dosáhl až na čtrnácté místo. Fanoušci podobně pestrých desek mají oproti příznivcům klasických alb, natočených jedním interpretem či kapelou, jednu velkou výhodu: mezi přibližně dvaceti písněmi by na devadesát procent měli nalézt alespoň jednu, dvě skladby, které se jim zalíbí. (Což se samozřejmě nešťastníkům, kteří své peníze obětují na nákup alba formací Lunetic, Holki nebo Maxim Turbulenc, stát nemůže...)

V týdnu do 27. 10. pronikly do TOP 40 dvě nová česká cédéčka. Jedno z nich je dílem Daniela Hůlky, druhé Tří sester. ? propos: fanoušci specifického humoru Lou Fanánka Hagena si mohou k albu přikoupit i knížku Hlavně že je večírek, kterou k patnáctému výročí vzniku kapely napsal redaktor časopisu Rock & Pop Radek Diestler.

Po týdnu se mezi čtyřicítku nejúspěšnějších CD v České republice vrátila novinka Radiohead, party z anglického Oxfordu, považované za jednu z nejpodstatnějších rockových skupin devadesátých let. Podobnému renomé se v Česku těší kapela Mňága a Žďorp, a tak ještě jednou na veselejší téma: její novinka Nic složitýho se v žebříčku dere stále výš a vzhledem k tomu, že jde opět o velmi kvalitní desku, to je vzácně optimistické zjištění.

MILAN ŠEFL