číslo 46/2000
vychází 30. října

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 6. 11. 2000 NOVA - 20.35 hodin

Velký

V životě každého kluka nastane chvíle, kdy si ze všeho nejvíc přeje být velký. Dvanáctiletému Joshovi Baskinovi se jeho přání splní, ale možná ne tak, jak si představoval. Vypadá sice na pětatřicet, ale uvnitř zůstal malým chlapcem. A to, jak se brzy ukáže, není žádný med. Polekaná matka jej nepozná a zavolá na něj policii, nemá co na sebe, nemá peníze. Naštěstí má kamaráda Billyho, který mu pomůže z nejhoršího. Josh se rozhodne, že bude pracovat. Kde jinde by se cítil lépe než mezi hračkami. Podaří se mu získat místo u hračkářské firmy MacMillan.... Režie Penny Marshallová: Hrají Tom Hanks, Elizabeth Perkinsová, Robert Loggia, John Heard, Jared Rushton, David Moscow, Mercedes Ruehlová, Josh Clark a další


Úterý 7. 11. 2000 ČT 1, od 31. října vždy v úterý - 20.00 hodin

Dinosauři mezi námi

"Je to první film o dinosaurech, který ukazuje jejich skutečný život. Budete mít pocit, že sledujete živé, dýchající tvory v jejich přirozeném prostředí. Poprvé na vlastní oči spatříte dávno zaniklý svět z dob, kdy dinosauři opanovali zemi. Ukážeme vám, jak se pohybovali, jak žili a umírali, jak pronásledovali kořist, jak spolu bojovali, pářili se a vychovávali své potomky..." Známý britský tvůrce televizních seriálů Tim Haines, který strávil prací na projektu léta usilovné práce, nepřehání. Šestidílný televizní seriál BBC Putování s dinosaury je jedním z nejambicióznějších projektů, do jakého se kdy britská televize pustila. Jsou v něm využity nejmodernější prostředky filmového triku a počítačové animace, které ve spojení s vědeckými poznatky pomohly vytvořit unikátní obrazový a zvukový dokument z doby, kdy žili dinosauři. Seriál, který zachycuje 155 milionů let prehistorie, šťastně kombinuje exaktní poznatky s okouzlením z nejpodivnějších tvorů, kteří kdy spatřili tento svět. Vedle známých druhů (Tyrannosaurus, Diplodocus, Stegosaurus) se tu objevují i zvířata, s nimiž se televizní divák ještě nesetkal. Mezi mnoha jinými uvidíme mořského plaza Liopleurodona, největšího dravce všech dob, a podivuhodného létajícího obra Ornithocheira.

V Putování s dinosaury se objevují také rostliny, hmyz a krajina, které byly pro tehdejší dobu typické. Poprvé tak můžeme spatřit ucelený ekosystém dávno zaniklého světa. Touha tvůrců seriálu najít co nejautentičtější pozadí je přivedla do mnoha zastrčených koutů zeměkoule, kde dodnes rostou rostliny z oněch dnů. Natáčelo se například v aurakáriových hájích v Chile, mezi stromovitými kapradinami na Novém Zélandu a v sekvojových lesích Kalifornie.

AGÁTA PILÁTOVÁ


Středa 8. 11. 2000 ČT 1 - 20.00 hodin

Dobrodružství kriminalistiky - Duplikát

Zločin a politika - to jsou citlivá místa na těle lidské společnosti. Dostanou-li se tyto dva fenomény do nějaké souvislosti, nastávají nemalé problémy. I ti nejlepší a nejzkušenější kriminalisté cítí, že už nejde jen o zločin a trest, o pravdu a spravedlnost, ale spíše o složitost světa, v němž žijeme. Je možné, že onen případ pětisetescudové bankovky, který se odehrál v Portugalsku dvacátých let našeho století, předznamenal řadu dalších afér, v nichž inteligence, zločin a politika míchají karty. Rozhodně byl jedním z prvních moderních projevů tohoto nebezpečného - jelikož chytrého - zločinu.


Čtvrtek 9. 11. 2000 ČT 1 - 20.00 hodin

Vážení přátelé, ano

Tragikomický příběh líčí soukromé a pracovní trable úředníka, který se později, proti své vůli, stal náměstkem a ředitelem továrny na keramiku. Bohouše však jeho práce nebaví, dokonce k většinou nesmyslné činnosti pociťuje stále vzrůstající odpor. Chtěl by se místo toho opravdově věnovat ženě, dětem a skutečné práci, která roste před očima... Film je naplněn skvělým situačním a slovním humorem a skrytými narážkami na absurditu reálného socialismu. Titul filmu je odvozen ze slov, kterými se poněkud smutný hrdina obrací k divákům, aby potvrdil navenek optimistickou, vpravdě však trpkou skutečnost. Hlavního hrdinu příběhu si zahrál Milan Lasica, dále hrají Jana Hlaváčová, Pavel Zedníček, Jiří Kodet, Valerie Zawadská, Rudolf Hrušínský a další. Premiéra filmu se konala v říjnu 1989.


Pátek 10. 11. 2000 PRIMA - 12.55 hodin

Barvoslepost

Manželé McQueenovi se velmi těšili na dceru, která delší dobu pobývala mimo domov, provdala se za námořníka a nyní se vrací k rodičům. Radostné shledání však zkalilo zjištění, že si Bridget vzala černocha. Zdánlivě žádný problém - ovšem v Anglii roku 1915, kdy se příběh začíná odehrávat, to byl neodpustitelný společenský prohřešek. Mladá žena je těhotná, nemá však ani chvíli klidu, na každém kroku ji pronásledují projevy nesnášenlivosti jejích nejbližších a nenávist sousedů. Bratr ji násilím nutí pít alkohol, aby dítě přišlo na svět poznamenané. Bridget přesto porodí zdravou holčičku, sama ale musí bojovat s vypěstovanou závislostí... Režie Alan Grint. Hrají Niamh Cusacková, Tony Armatrading, Ian Embleton, Carmen Ejogová, James Larkin a další.


Sobota 11. 11. 2000 ČT 1 - 21.15 hodin

Vyvolávač deště

Režisér Francis Ford Coppola, proslavený zejména třemi díly gangsterské ságy Kmotra a vietnamskou Apokalypsou, si pro film Vyvolávač deště zvolil soudní prostředí. Vychází přitom z osvědčeného schématu - jak nadaný nováček vstupuje do praxe, vystaven nejrůznějším pokušením, ale nepodlehne. Oním pokušením jsou peníze. Advokátů je totiž tolik, že ti nejsnaživější si sami klienty, většinou chudé a nemajetné, vyhledávají; zpravidla jde o případy proti různým bohatým organizacím, které zavinily nějakou patálii. Právě na nich bylo možné vysoudit značné sumy. Advokát si jako honorář bere třetinu vysouzené částky. Pokud ovšem vyhraje... Tak se hrdina vyprávění Rudy Baylor (vycházející hvězda amerického filmu Matt Damon) ocitá ve sporu s mocnou zdravotní pojišťovnou, jež odmítla uznat nároky jednoho ze svých pojištěnců - chlapce umírajícího na leukémii. Za přispění svého společníka (v podání Dannyho DeVita) rozehraje důmyslnou šarádu, v níž sice zvítězí, jenže cynická pointa nakonec odhalí, nakolik je světská spravedlnost relativní.

Příběh vykazuje několik pobočných linií, které vnášejí jak akční zápletku, tak vražednou zápletku milostnou. Postava Rudyho se vyznačuje snahou o maximální zlidštění: usiluje o navázání blízkého kontaktu, v lidech, které zastupuje, nevidí jen klienty, ale živé a trpící bytosti. Ale přes počáteční trému záhy nabude překvapivé obratnosti a s bravurou znemožňuje i daleko zkušenějšího protivníka.

Coppola natočil film, který ukazuje na některé pojišťovací praktiky i na problém etiky právnického povolání - na otázky svědomí. Natočil jej obratně a věrohodně, ale příliš uhlazeně, s dodržováním osvědčených stereotypů. Někdejší průbojnost a novátorství, provázející jeho tvorbu 70. let, zřejmě už patří navždy minulosti. Přesto se jedná o dílo, které lze přijmout jako řadový výrobek, která má co říci.

JAN JAROŠ


Neděle 12. 11. 2000 NOVA - 20.00 hodin

Statečné srdce

Jmenoval se William Wallace. Stal jedním z největších skotských hrdinů. Jeho příběh začíná v roce 1280, kdy jeho otec a mladší bratr padli v boji proti anglické nadvládě. Vychován byl strýcem Argylem, zkušeným bojovníkem a moudrým mužem, který Williama učil nejen bojovat a vládnout mečem, ale také cizí jazyky, psaní a spoustu dalších užitečných věcí. Nyní se drak hněvu konečně probouzí, ale William nechce bojovat. Chce žít v klidu se svou milovanou Murron, chovat ovce a mít kupu dětí. Ani jedno z toho se mu však nesplní. Krátce poté, co je kněz potajmu oddá v lese, je Murron přepadena anglickými vojáky, kteří se ji pokusí znásilnit, A když se brání, arogantní anglický šlechtic ji pro výstrahu ostatním podřízne... Velkolepý historický film (1995) natočil Mel Gibson, který pochopitelně vytvořil také hlavní roli. Dále hrají Sophie Marceauová, Patrick McGoohan, Catherine McCormacková, James Cosmo, David O´Hara a další.