číslo 46/2000
vychází 30. října

Zpět na obsah         

Životní styl
EKOLOGIE


Listopadové slunce na zemi nevidí

Tato pranostika vystihuje skutečnost, že spolu s prosincem vede listopad v počtu dnů s mlhami a s oblačností. Z celého roku připadají na listopad jen 3 % slunečných dnů, a to je věru málo. Proto také mnoho lidí snáší tento podzimní měsíc špatně psychicky.

Ale stálé šero může trochu vylepšit první sníh, který je už v listopadu běžnou záležitostí a ke konci měsíce už může dokonce zůstat ležet. Sněhová tematika je také společným jmenovatelem pranostik.

Třeba Martin nemá ve své stáji jen koně bílého, kterým předpovídá sněhovou zimu. Když se mu zachce, tak si vybere třeba koně šedého, tedy pak 11. listopad mlhavý, což předpovídá zimu s hodně proměnlivým počasím. Když vyjede na koni žlutém a den je suchý a slunný, můžeme očekávat zimu suchou, ale teplotami krutou.

Západ Slunce nad PrahouPrůměrná teplota celého měsíce je stále ještě kladná +2,5 C. Ovšem neznamená to, že by v listopadu, zvláště v noci, nemohlo pořádně mrznout. V pražském Klementinu naměřili nejnižší noční teplotu 23. listopadu roku 1858 -16,9 C. Naopak nejteplejším listopadovým dnem byl 3. listopad 1970 s teplotou 19,5 C. Normály pro průměrné denní teploty jsou na začátku měsíce +6,7 C, na konci jen +2,7 C, ale stále ještě kladné. Rapidně klesá měsíční průměr srážek, který činí pro ČR jen 49 mm. To ale není tak veliká škoda, protože vegetační období už skončilo a na zimní zásobu ze sněhu je ještě dost času.

Naši správci komunikací sice tvrdí, že do 20 cm sníh pro ně nic neznamená z hlediska rychlé a úspěšné likvidace, ale my o tom víme své. Jak asi fungovala doprava na loukoťových kolech kočárů, dostavníků a žebřiňáků našich předků se dnes už nedovíme, ale oni si určitě nějak poradili i v tak zapeklité situaci, která nastala roku 1436, kdy na sv. Ondřeje byla zima ukrutná a sníh náramně veliký spadl, jakého lidé od sta let nepamatovali. Z města do města jíti nemohli a jeti jen ti nejodvážnější. Sníh stál až do února dalšího roku.

Tak to už nám v naší stále teplejší době nehrozí a já přeji všem i sobě, nenechme se rozladit chmurným počasím tohoto měsíce s tak krásně českým, nostalgickým názvem listopad.

MAGDALENA LÍPOVÁ