číslo 45/2000
vychází 23. října

Zpět na obsah         

Rozhlasová
publicistika


POEZIE V ROZHLASE

Ungarettiho Cítění času

Český rozhlas 3 - Vltava, 5. listopadu 10.00 hodin

Dílo italského básníka Giuseppe Ungarettiho neusiluje o šíři a pestrost. Je hlubinnou sondou do času a míst, které utvářely "život člověka". Právě takový název dal autor sumě svého celoživotního básnického úsilí, pozoruhodného intenzitou a střídmostí až lakoničností. Vždyť jde o pouhých devět svazečků, z nichž tři jsou navíc věnovány překladům Shakespearových Sonetů, Góngory, Mallarméa a Racinovy Faidry. Už úhel překladatelského zájmu vypovídá o básníkově potřebě určitosti, neroztěkanosti, o hledání specifické tíhy slova, kamene, který pod básnickým perlíkem vydá "záblesky", řečeno s Arthurem Rimbaudem.

Titul Život člověka sugeruje potřebu obecné výpovědi, ale právě Ungaretti zdůrazňoval, že každá básnická kniha je vlastně osobním deníkem, protože každý básník "usiluje zanechat po sobě krásný životopis". A "poezie pramení z úzce osobní zkušenosti, proto musí ve svém výrazu nést nezaměnitelný znak toho, kdo ji vyjadřuje". Každé básnické dílo ale zároveň musí vedle osobní pečeti mít i "jisté rysy anonymity, pro něž je právě poezií, pro něž není cizí žádné lidské bytosti".

Prvním překladatelem italského moderního klasika byl u nás Jan Vladislav, z jehož výboru Cítění času (vyšlo v roce 1961) jsme převzali předcházející výroky. Dostředivá síla Ungarettiho poezie přitáhla pak dalšího významného překladatele - Jiřího Pelána. Náš rozhlasový pořad čerpá právě z jeho překladů díla "neobyčejně mnohotvárného, neustále napjatého mezi lyrickou expresí a požadavkem klasického řádu, díla hluboce jednotného svým zacílením na elementární otázky lidské existence". (J. Pelán)

Giuseppe Ungaretti se narodil v egyptské Alexandrii 20. února 1888 a Itálii učinil svým domovem až ve svých čtyřiadvaceti letech. Řadu let prožil také v Paříži mezi avantgardisty, jako byl Apollinaire, Cendrars, Modigliani a další. Cítění času a místa je vlastní všem jeho básním od prvotiny nazvané Veselí až k poslednímu souboru z roku 1960, který nese titul Starcův zápisník. Giuseppe Ungaretti zemřel 2. června roku 1980.

PAVEL ŠRUT