číslo 44/2000
vychází 16. října

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


logo_cr3.jpg (2060 bytes)Sobota 28. 10. 2000 13.40 hodin

Česká hudba pro sváteční den

Bedřich SmetanaAntonín DvořákJednou z velkých domén rozhlasového vysílání je možnost prostřednictvím hudby vytvářet kolorit, určitou náladu - v období, jež právě prožíváme. Státní svátek, výročí vzniku našeho samostatného státu, nás již tradičně inspiruje k výběru toho nejlepšího, co nám odkázali čeští skladatelé. I po tolika letech se vracíme k autorům, kteří se stali národními klasiky. Důkazem je i program poledního Hudebního menu, v němž zazní skladby, jež vytvářejí bez ohledu na svůj původní obsah pravou sváteční atmosféru. Při poslechu Smetanova Shakespearovského pochodu jistě nemyslíme na slavného anglického dramatika jako při Dvořákově Pekelném tanci na ďábla.

Avšak odpolední Hudební galerie je pokračováním souborného provedení symfonií Bohuslava Martinů a tam opravdu nejde o pouhý kolorit. V dnešním svátečním odpoledni přichází na řadu jedno z nejoblíbenějších děl českého repertoáru vůbec - Čtvrtá symfonie (byla zkomponována v roce 1945). Svou radostnou úsměvnou pohodou nás bude prostřednictvím České filharmonie s Václavem Neumannem provázet už od úvodních taktů až do jásavého závěru. Před ní je zařazen neméně zajímavý Neumannův snímek - suita z opery B. Martinů Julietta, jak zazněla na jednom z koncertů v pražském Rudolfinu.

Bohuslav MartinůA večer nás čeká skutečný hudební symbol české státnosti - Smetanova Libuše! Zazní v rámci stylizovaného bloku nazvaného Večer s kněžnou Libuší tak, jak ji máme mnozí stále pevně zafixovanou - s nezapomenutelnou Marií Podvalovou v titulní roli. Nově digitalizovaná nahrávka Aloise Klímy z roku 1949 s Ludmilou Červinkovou, Martou Krásovou, Theodorem Šrubařem, Beno Blachutem a Karlem Kalašem v dalších rolích je chloubou našeho rozhlasového archivu. Hostitelem večera je dlouholetý sbormistr pražského Národního divadla Milan Malý.

BOHUSLAV VÍTEK