číslo 44/2000
vychází 16. října

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Čtvrtek 26. 10. 2000 13.30 hodin

České rentgenové oči

Našim astronomům se podařilo vypustit na oběžnou dráhu kolem Země přístroj, který je zaměřen na studium rentgenového záření Slunce. Má dva hlavní cíle. Prvním je studovat sluneční erupce, což jsou velice významné projevy sluneční činnosti, vysílající velice intenzivní záření. Druhým cílem je pokoušet se předvídat druh erupcí, který je mimořádně nebezpečný, tzv. protonové erupce, vysílající částice atomu - protony. Ty mohou po příchodu k Zemi způsobit řadu nepříjemných efektů. A ve vesmíru mohou ohrozit i životy kosmonautů, pokud by třeba byli v té chvíli ve volném prostoru, mimo kosmickou kabinu.

Slunce má pro nás velký význam, protože je to zdroj našeho života, a tak je nezbytné studovat procesy, které na naší hvězdě probíhají. A jedním z nejdůležitějších projevů její aktivity jsou právě sluneční erupce. Jsou to místa na povrchu Slunce, tedy ve sluneční atmosféře, kde dochází k velké přeměně energií, zvláště energie magnetická je tu přeměňována v energii tepelnou. Tato místa jsou neobyčejně horká, dosahují teploty několika desítek milionů stupňů.

Přístroj byl vypuštěn 12. března na družici amerického vojenského letectva, které hradí výdaje spojené s umístěním přístroje na satelit, s vlastním vypuštěním i s přenosem dat na Zemi.

Současný přístroj se tedy ověřuje. A je možné, že v příštích letech bude podobná dokonalejší česká aparatura umístěna na americké geostacionární družici GEOS, která bude sloužit právě už k přímému varování pozemšťanů i kosmonautů před tak nebezpečnými protony.

IVO BUDIL