číslo 44/2000
vychází 16. října

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 23. 10. 2000 21.40 hodin

Zapomenuté stříbro

V rámci novozélandských filmů uvádí Česká televize vynikající mystifikaci z rodu cimrmanovských vyprávěnek - Zapomenuté stříbro. Vážně pojatá smyšlenka se zabývá životem i tvorbou údajného průkopníka novozélandské (a vlastně i světové) kinematografie Colina McKenzieho (1888?1937). Celý film je pojat jako dokument, seznamující s náhodně zachráněnými starými filmy. Zároveň je v něm zakomponován motiv průzkumné výpravy, která hledá zapomenuté město, postavené pro McKenzieho největší film o Salomé.

Cílem je dosažení maximální věrohodnosti - starobylá patina nalezených filmů je obdivuhodná jak technicky, tak v nápodobě vyprávění příznačného pro němý film. Jen z jemných přesahů, naznačujících příměs hravé absurdity, lze odečítat přítomnost mystifikace. Okouzlení bizarními technickými vynálezy prozrazuje promítačka poháněná parním strojem. Prvky ironie vykazuje epizoda s vynálezem zvukového filmu, kdy McKenzie nedomyslel, že bude divákům zcela nesrozumitelný, když v něm nechá promlouvat čínské herce. Samozřejmě následuje konkrétní ukázka takového filmu, stejně jako pokus s barevným natáčením, kdy jako emulze posloužila šťáva z jakýchsi lesních bobulí.

Film přesně rekonstruuje společenské ovzduší na počátku tohoto století včetně puritánství, takže věrohodně zaznívá třeba informace, že nebohý režisér byl uvězněn za "pornografii", když ukázal neoblečené domorodce... Jsou mu připsány veškeré základní objevy v oblasti filmové řeči, počínaje detailem a konče policajtskými honičkami. Aby mohl realizovat svůj životní sen - biblickou Salomé - musel shánět peníze, a proto se věnoval jak natáčení grotesek (které pak ovlivnily Hollywood), tak přesvědčoval finančníky v Americe i stalinském Rusku. A opět zableskne absurdní nadsázka: od Stalina získá výpomoc, ale s podmínkou, že biblický příběh získá politický rozměr - z Jana Křtitele se měl stát revoluční vůdce, ze Salomé buržoazii zaprodaná prostitutka...

JAN JAROŠ


Úterý 24. 10. 2000 20.00 hodin

Velké rozčarování

Hořce úsměvný americký film vypráví o skupině bývalých spolužáků z michiganské univerzity. Po letech se potkávají na pohřbu svého přítele Alexe, který právě spáchal sebevraždu v domě úspěšného obchodníka Harolda a jeho ženy Sarah. Posléze se u nich setkávají, aby si připomněli již dávno zapomenuté mladické ideály, pokusili se vypořádat se svými pocity zmarnění z nenaplněného života a možná i objevili jeho nový smysl. Oživí se tak dávné lásky a vášně, prohřešky i šrámy na těle a na duši.


Středa 25. 10. 2000 20.00 hodin

Ukradené štěstí

I když Annie a Helmuth Hertlovi staví nový dům a čekají narození potomka, jejich manželství nepatří mezi ty šťastné. Postupně vychází najevo, že Helmuth má milostný poměr se svou kolegyní Brigit. Když je nucen služebně odletět do Singapuru, dojde k nehodě, při níž Annie potratí. V zoufalství ukradne jiné novorozeně, děvčátko, a vydává ho před manželem za své dítě. Komplikuje se také vztah Hetmutha a Brigit. Po jedné z mnoha hádek se Brigit rozhodne odjet pracovat do USA. Uplynou tři roky, během nichž zoufalá Rita Franková, skutečná matka ukradeného novorozeněte, pátrá po svém dítěti, přestože policie už dávno celý případ odložila jako nevyřešený... Německý televizní film (1997) natočil Wolfgang Mühlbauer. Hrají Ch. Neubauerová, F. Fulton-Smith, T. Lohnerová a další.


Čtvrtek 26. 10. 2000 20.00 hodin

Knoflíkáři

Český film - který patřil v roce 1997 k u nás nejúspěšnějším filmům vůbec a záhy se pro mnoho lidí stal doslova kultovní záležitostí - sestává ze šesti povídek. Většinou černě humornou, ironickou, mnohdy i trpce hořkou formou vyprávějí o jednom dávném prokletí, lidské nevěře, podivných úchylkách, nečekaném zázraku i pokryteckém odpuštění. Mají svou vlastní vypointovanou stavbu, specifickou atmosféru i způsob zpracování, a přesto jedna druhé předává motivy vzájemně spolu komunikující a pozorující tytéž věci z různých úhlů. Scenárista a režisér Petr Zelenka zde zatím nejlépe využil svého jedinečného daru vytvořit velmi vtipný, originálně stavěný, a přitom i chytrý příběh. Propracované detaily, záměrná stylizace povídek do stylu vyprávění svých slavnějších kolegů a vskutku vynikající herecké výkony hlavních představitelů z filmu dělají jeden z nejlepších českých filmů devadesátých let.


 Pátek 27. 10. 2000  22.05 hodin

Harley Davidson a Marlboro Man

Robert Anderson vypadá jako muž z reklamy na známé cigarety, a tak mu nikdo neřekne jinak než Marlboro Man. Jeho kamarád, věčný tulák na motorce, zase hrdě nosí přezdívku Harley Davidson. Ti dva se spolu vydávají do Burbanku, chtějí navštívit Rock?n?roll Bar and Grill, kde Harley vyrůstal. Podnik patří starému černochovi, zdá se však, že mu už dlouho patřit nebude - chce ho vykoupit bohatý bankéř kvůli stavbě nového letiště. Vydírá z dosavadního majitele dva miliony dolarů. Harley by rád příteli pomohl. Sice ještě nikdy nekradl, ale nyní se rozhodne k velké loupeži... Film se spoustou přestřelek, soubojů, honiček a pyrotechnických efektů natočil v roce 1991 Simon Wincer. Hrají: Mickey Rourke, Don Johnson, Chelsea Fieldová, Daniel Baldwin, Giancarlo Esposito a další.


 Sobota 28. 10. 2000 21.45 hodin

Vodní svět

Svět je oceán a oceán je svět. Přesto tu žijí lidé a sní o suché zemi, která prý někde existuje. Vinou globálního oteplení roztály ledovce na pólech a zatopily pevniny. Zbytky lidstva už několik staletí přežívají v primitivních podmínkách na umělých ostrůvcích a všemožných plavidlech. Jedním z nich je i samotář, který si říká Námořník a svobodně křižuje nekonečnou hladinu na svém rychlém, dokonale fungujícím trimaranu. V okamžiku, kdy připluje k Atolu, opevněnému plovoucímu ostrovu, aby tu prodal největší drahocennost vodního světa - hlínu, se však jeho život změní... Slavný americký velkofilm (1995) natočil Kevin Reynolds. Hrají Kevin Costner, Jeanne Tripplehornová, Tina Majorinoová, Dennis Hopper a další.


Neděle 29. 10. 2000 20.00 hodin

Únos

Průměrný Američan, nekonečné silnice Nevadské pouště a souboj s gangem všehoschopných únosců v napínavém americkém thrilleru. Snímek, který jako by svým způsobem vzdáleně varioval slavný Spielbergův Duel, vznikl v roce 1997, kdy ho podle scénáře, na kterém spolupracoval se Samem Montgomerym, natočil scenárista a režisér Jonathan Mostow. V hlavní roli se představí populární Kurt Russell. Jeho protivníkem je vynikající J. T. Walsh. V dalších rolích účinkují Kathleen Quinlanová, M.C. Gainey, Jack Noseworthy, Kim Robillard a další.