číslo 43/2000
vychází 9. října

Zpět na obsah         

Životní styl
S POLOPRÁZDNOU KAPSOU


DNES RADÍ PRÁVNÍK

Bohužel můj syn nežije spořádaným rodinným životem, platí alimenty, má milenku, která ho stojí peníze, a svou rodinu šidí. Když jsem mu to kdysi ostře vytýkala, vyhodil mne ze svého bytu se slovy: "Do smrti tě nechci vidět!" Nestýká se od té doby se mnou a nezajímá se o můj zdravotní stav, ačkoliv jsem vážně onemocněla. Proto jsem rozhodla, že ho vydědím. Je to dostatečný důvod?

Vydědění je vážný zásah do mezilidských vztahů, a proto občanský zákoník dosti podrobně upravuje podmínky, za kterých může k vydědění dojít. Může se tak stát jen listinou, která má náležitosti závěti, a důvod vydědění musí být v ní výslovně uveden.

Zůstavitel může vydědit potomka, jestliže:

- v rozporu s dobrými mravy neposkytl zůstaviteli potřebnou pomoc v nemoci, ve stáří nebo v jiných závažných případech
- o zůstavitele trvale neprojevuje opravdový zájem, který by jako potomek projevovat měl
- byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k trestu odnětí svobody v trvání nejméně jednoho roku
- trvale vede nezřízený život.

Myslím, že ve vašem případě mohou být naplněny první dva důvody k vydědění.

Bydlím v družstevním bytě a mám s družstvem dohodu o převodu bytu do vlastnictví v roce 2005. Mohu v tomto případě byt uvést do závěti jako součást dědictví?

U družstevních bytů je vlastním předmětem dědění členský podíl v bytovém družstvu. Družstevník může v závěti uvést, komu tento členský podíl odkazuje. Na dědice, kterému připadl členský podíl, přechází také nájem bytu a členství v družstvu. Členství v družstvu v takovém případě přechází se všemi právy a povinnostmi, tedy včetně práva na převod bytu do vlastnictví někdy v budoucnosti.

JUDr. PETR ZEMEK