číslo 42/2000
vychází 2. října

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


logo_cr2.jpg (8677 bytes)Čtvrtek 12. 10. 2000 - PRAHA - 13.30 hodin

Síla z rohu z nosorožce a jiné pohádky

Nosorožci stále doplácejí na pověru, že jejich rozemletý roh povzbuzuje mužnou sílu. Co je na tom pravdy z hlediska vědy, ptá se Meteor prof. MUDr. Vratislava Schreibera. Asi jen to, že nosorožec je velmi silné zvíře, když se naštve, tak převrátí i náklaďák. Nosorožce přijímáme tedy jako symbol hrubé síly. Takovou silou je i tygr: součásti jeho těla patří - podobně jako rohy nosorožce - k tradičním lékům východní, zejména čínské medicíny.

Kdyby na těchto pověrách něco opravdu bylo, tak by to někdo využíval k svému finančnímu prospěchu už dnes. Farmaceutické firmy posílají zvědy do amazonského deštného pralesa, aby tam našli nové léky... Proč by už dávno nezjistily, že v rohu nosorožce skutečně něco účinného je? Proč by na tom už dávno nezbohatly a proč by nechávaly všechen zisk jen pytlákům?

Existuje však jeden lék, který se dostal do oficiální medicíny, a to z medvěda. Na Dálném východě používali jako zázračného léku medvědí žlučník. A opravdu se ukázalo, že obsahuje kyselinu, která rozpouští lidské žlučníkové kameny. V důsledku toho se medvědi přiblížili vyhubení...

IVO BUDIL