číslo 42/2000
vychází 2. října

Zpět na obsah         

Hudba


PATNÁCT MINUT SLÁVY

Po poměrně dlouhé době vám na tomto místě stránky opět nabízím komentář k aktuálnímu stavu oficiální české hitparády a předem upozorňuji, že to nebude veselé čtení. Jarní týdny, kdy v nejvyšších patrech žebříčku neprodávanějších cédéček v České republice přebývalo třeba sedm výborných desek, jsou dávno pryč. Nyní disponuje první desítka pouze dvěma alby, která stojí za pozornost: jedním z nich je Nohavicovo Moje smutné srdce, druhým neméně výjimečný titul Richarda Müllera. Poslouchat se dají i některé další nahrávky, ale rozhodně to neplatí o zhůvěřilostech Natalie Oreiro a dívčí formace Holki. Ta v hitparádě boduje dokonce dvakrát - její starší deska S láskou je jedenáctá.

Jaromír NohavicaO trošku, ale opravdu jen o trošku příjemnější pohled nabízí Hitparáda rádií, kde se dá nalézt i vkusná Žbirkova skladbička Jediná v podání Wanastowek, titulní věc z nového alba vychytralé královny popu Madonny, pohodová písnička tria Morcheeba či třeba další příspěvek dodnes už velmi početné hitové sbírky valašskomeziříčské skupiny Mňága a Žďorp. Jedinou novinkou je Baroko, v souladu se svým názvem věru košatá kompozice mladého slovenského skladatele Ivana Táslera, napsaná pro výše zmíněné Müllerovo první "české" sólové album.

Pokud by stav české hitparády nadále nabízel tak neutěšený obrázek, raději opět přepustím prostor inzerci - koneckonců, proč se rozčilovat, že? Naštěstí lze s příchodem podzimu očekávat její totální kvalitativní proměnu - vyjít by měly novinky skupin Lucie, Decline, zpěvaček Lenky Dusilové a Blanky Šrůmové či autorské dvojice Hapka-Horáček. Už aby to bylo...

MILAN ŠEFL