číslo 42/2000
vychází 2. října

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Bilanční ohlédnutí za Kukulínem

BookletK jeho velké nechuti se mu říkávalo Paganini českého bigbítu... Konzervatorista Jan Hrubý dokázal svými houslemi poznamenat řadu klíčových desek domácí hudební scény sedmdesátých a osmdesátých let. Vedle alb Hany Hegerové, Marsyas, Luboše Andršta či Jana Spáleného však šlo především o nahrávky, které se zařadily do klenotnice českého rocku. Mám na mysli především Kolej Yesterday Michala Prokopa & Framus Five a desky, jež s Hrubým coby šéfem svého Etc... natočil Vladimír Mišík.

Jan Hrubý ani v posledních letech na spolupráci s oběma jmenovanými písničkáři nezanevřel. Mišíkovi vypomohl na loňském albu Nůž na hrdle a s Petrem Skoumalem se pokusili o Prokopův muzikantský comeback v rámci projektu Černý ovce. Od začátku devadesátých let je ale hlavním zájmem tohoto výjimečného instrumentalisty jeho vlastní kapela Kukulín, již se už zavedlo nazývat keltsky orientovanou. Jakési vnitřní sepětí s anglickými, skotskými a irskými folklorními melodiemi a motivy v sobě Hrubý objevil počátkem devadesátých let. Tehdy odešel z Etc... a současně potkal akordeonistu Rudu Hálka, vedle hobojisty Jana Koláře dalšího ze tří stálých členů budoucího Kukulína. S anglickou kapelou Marango se tehdy dostali do Anglie, kde hráli víc než doma. A právě tamní atmosféra prý v Hrubém probudila ten těžko definovatelný "keltský" pocit, jaký provází nahrávky i koncerty posléze založeného souboru Kukulín.

Houslista Jan Hrubý, duše hudebního sdružení KukulínPo báječné desce Středozem, v pořadí již čtvrté studiové "placce" tohoto sdružení (viz recenze v TR č. 10/99), vychází nyní bilanční cédéčko The Best Of Jan Hrubý & Kukulín - ohlédnutí za bezmála desetiletou dráhou formace. Nejde vlastně o úplně typické výběrové album, posluchač tu nalezne jak dvě novinky, Jeřabina a Šedé přístavy (Proč vlastně nikdo Hrubého nevyužije pro filmovou muziku?), tak i nově natočené skladby z prvních tří desek Kukulínu - firma Indies Records totiž nezískala původní verze od dřívějšího vydavatele. Nové aranže a zejména čistší zvuk však kompozicím rozhodně neuškodily, na druhé straně - originál je originál.

Zcela jedinečným originálem je i Jan Hrubý, muzikant, schopný cítit jazz i rock, blues i folk, klasickou i lidovou hudbu. A právě v takovém stylovém řečišti se pohybuje Kukulín, kapela jeho srdce.

MILAN ŠEFL

(The Best Of Jan Hrubý & Kukulín. CD, 69 minut. Vydala firma Indies Records)