číslo 41/2000
vychází 25. září

Zpět na obsah         

Životní styl
ZDRAVÍ


OPARU SE NELZE NAVŽDY ZBAVIT

Jednou z nejčastějších infekcí je opar rtu (herpes labialis). Ve většině případů se nejedná o infekci nebezpečnou, ale spíše nepříjemnou. Její vyvolavatel, virus Herpes simplex 1, je pak věrným průvodcem člověka až do konce života, neboť i po odeznění příznaků přežívá v organismu a projevuje se opakovanými opary, především při zátěži, jiném onemocnění, stresu.

Tento virus patří do početné skupiny herpetických virů, viry z této čeledi jsou dále původci např. planých neštovic, pásového oparu, oparu genitálií, ale i mononukleózy. Zdrojem nákazy je infikovaný člověk, především při zjevném onemocnění. Infekční však mohou být i bezpříznakoví nosiči, v jejichž slinách je velké množství viru. K přenosu pak dochází nejčastěji při líbání, zejména malých dětí, ale např. i potřísněnými hračkami. Většina populace se Herpes virem nakazí právě v dětském věku, většinou do pěti let. Pokud tedy někdo má právě opar, měl by se vyvarovat těsnějšímu kontaktu s ostatními, především nelíbat malé děti.

Při prvním onemocnění (primoinfekci) je průběh odlišný od dalších. Nejčastěji se projeví horečkou, bolestmi v krku, na sliznici ústní dutiny se objeví mnoha malých bolestivých puchýřků. Jindy se může projevit jednostranným zánětem oční spojivky, otokem víček a světloplachostí. Při opakovaných infekcích, resp. opakovaném propuknutí nemoci novou aktivací viru, se objevuje po několikahodinovém pálení a svědění opar, především na rtu, někdy v ústní dutině, nose či na obličeji.

Nákaza zmíněným virem je pro většinu populace záležitostí spíše otravnou než nebezpečnou. I zde však jsou výjimky, a to poměrně nebezpečné. Vznikají u lidí výrazně oslabených, u lidí s utlumenou imunitou, při popáleninách atd. Tato infekce se pak může projevit mozkovým zánětem, vysokou horečkou, křečemi, ochrnutím, může postihnout i další orgány. Úmrtnost je vysoká. Nakazit se mohou i novorozenci, a to již v těle matky. U novorozenců může probíhat v lehčí formě s kožními a slizničními příznaky, bohužel i zde může jít někdy o těžkou infekci s následným postižením či smrtí. Tyto případy jsou však velmi vzácné a týkají se pouze matek, které byly poprvé nakaženy Herpes virem těsně před porodem. Rozhodně není důvod znepokojovat se v případě, kdy nastávající maminka prostě "trpí na opary".

Ani v dnešní době není možno opar vyléčit, tedy zbavit se jeho původce. Nicméně v lékárnách jsou k dispozici různé přípravky, které alespoň zmírní nepříjemné příznaky.

MUDr. ALEXANDRA HÁJKOVÁ