číslo 41/2000
vychází 25. září

Zpět na obsah         

Hudba


NOVÉ ZVUKOVÉ NOSIČE

BookletPetr Novák a G+B: Ahoj, Tvůj Petr
(Sony Music Bonton)

Jistě ne náhodou se reedice alba Ahoj, Tvůj Petr z roku 1983 objevila na pultech prodejců kompaktních disků právě na konci letošních prázdnin, tedy v době, kdy uplynuly tři roky od Novákovy smrti. Je to každopádně nešťastný počin: jednoho z našich nejosobitějších zpěváků si totiž připomínáme prostřednictvím jedné z nejslabších položek jeho diskografie. Začátkem osmdesátých let přitom Novák slavil úspěšný comeback, vydal třeba velmi solidní album Co je to láska - bohužel právě následující deska Ahoj, Tvůj Petr znamenala nový kvalitativní ústup z pozic, vydobytých v šedesátých letech dodnes svěžími hity typu Povídej nebo Náhrobní kámen. Z písní, které jsou nyní znovu vystaveny zkoušce času, jich obstojí jen pár (určitě úvodní Ahoj, Petr Novák na jedné z archivních fotografiíčtrnáctiletá), přičemž do pomyslné Novákovy klenotnice tento vinyl přispěl pouze Přátelstvím na n-tou. Jinak převládá písničkový balast s opravdu trestuhodně naivními texty a mizerným zvukem. Hodnotu reedice alespoň o kousek zvyšuje bonusová část cédéčka, která nabízí jedenáct skladeb z Novákova exportního alba The Greatest Hits, které v roce 1984 vydala Artia. Nicméně i tady číhá na posluchače rozčarování, sestavovatelé totiž tehdy zapomněli na Klaunovu zpověď, Já budu chodit po špičkách i na Náhrobní kámen - tak jaképak "největší hity"?


BookletThe Best Of Indies Records vol. 2
(Indies Records)

Ačkoli bylo toto album vydáno především pro reklamní potřeby, konkrétně pro srpnový hudební veletrh Popkomm.2000 v Kolíně nad Rýnem, může posloužit i jako reprezentativní průřez katalogem našeho bezkonkurenčně nejlepšího hudebního vydavatelství. Nabízí totiž po jedné skladbě z dvaadvaceti alb, vydaných v letech 1996?2000 u Indies Records. Že se drtivá většina těchto desek pohybuje vysoko nad kvalitativním průměrem současné tuzemské produkce, to je důkaz už takřka všeobecně uznávané výjimečnosti firmy. Koneckonců, o tom, co pro českou muziku brněnští Indies dělají, už bylo napsáno i na stránkách Týdeníku Rozhlas mnohé. Proto raději přejdu k telegrafickému výčtu "účastníků" tohoto jedinečného sampleru: Bittová & Václavek, Navarová & Gutiérrez, Fajt & Pluto, Hrubý & Kukulín, Pavlica & Hradišťan, Andrtová & Hladík, Malá lesní Jablkoň, Činna, Psí vojáci... Je potěšitelné, že své místo na albu nalezla i méně známá jména (Šarközi, Afrodite, Kopir Rozsywal Bestar, Rale, Boo) - doufejme, že také jejich hudbě se u vlivných zahraničních společností dostane slyšení.


The Getaway People: Turnpike Diaries
(Columbia/Sony Music Bonton)

Pro všechny příznivce Fun Lovin? Criminals mám skvělou zprávu: s jedenáctkou nových písniček přicházejí v Americe usazení Norové The Getaway People, pánové s "krycími jmény" Boots, Leroy, Honda, Race a Stone. Pro svůj druhý albový pokus si vybrali spolupracovníky zvučných jmen. Třeba Boyda Tinsleyho z Dave Matthews Bandu, s nímž kapela prvně projela Státy v roli předskupiny; nebo Nicka Sansanu, producenta takových kapel, jako jsou Public Enemy nebo Sonic Youth. Z nové desky dýchá stylová všehochuť - s neodolatelným šarmem se tu mísí rap a blues, funk a rock, hip-hop a latina. Jako první singl alba byla vybrána úvodní skladba Six Pacs, v zámoří populární díky televizní show The Young Americans. Nebylo by vůbec špatné, kdyby se The Getaway People stali také miláčky posluchačů, nejen kritiky.

MILAN ŠEFL