číslo 40/2000
vychází 18. září

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Legenda 1900

Zlom století a počátky nových epoch vždy lákaly k literárnímu či filmovému zpracování a experimentálním fikcím. Naopak trochu zpátky se vrací ve svém filmu Legenda 1900 známý italský tvůrce Giuseppe Tornatore. Na kazetách jej nabízí společnost Warner Home Video.

Je jeden z prvních dnů roku 1900. Na palubě zámořské lodi Virginian se plaví také Danny Bodman, pomocník z kotelny. V útrobách lodi objeví náhodou novorozeně hocha, kterého posádka překřtila na "1900". Chlapec roste a objeví v sobě zázračný talent pro hudbu. Začne hrát na klavír a fascinuje svou hrou všechny cestující. Kapitán se proto rozhodne jej na lodi ponechat, aby bavil pasažéry první třídy. O pár desítek let později zaslechne neúspěšný muzikant Max kdesi v ušmudlaném hudebním obchůdku nádhernou nahrávku jazzového klavíru. Dozvídá se, že to hraje "1900" na palubě lodi Virginian. Chce stůj co stůj zjistit, jaký byl další osud tohoto podivného člověka. Loď je však určena k demolici...

Lyrický snímek, k němuž si Tornatore sám napsal scénář a obsadil se do jedné z hlavních rolí, se nese v lehce nostalgické notě. Připomíná v metaforické rovině časy dávno minulé a vzdává hold některým jejich momentům - zejména pak hudbě a poklidnému stylu života, které však nemohou být věčné a které se proměňují v čase. Jeho retro-působivost podtrhuje kamera známého Lajose Koltaie a hudba neméně proslulého skladatele Ennia Morriconeho.

JANA PODSKALSKÁ