číslo 40/2000
vychází 18. září

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 25. září 2000 23.00 hodin

Memphiská kráska

Úspěšný válečný film se odehrává v květnu roku 1943 a jeho hrdiny je sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17 nazvaného Memphiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do Spojených států. Byla by první, které se by podařilo přežít pětadvacet nasazení, jenže cílem dalšího náletu má být letecká továrna v Brémách a všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální... Film natočil v roce 1990 Michael Caton-Jones. Hrají Mathew Modine, Eric Stoltz, Tate Donovan, D. B. Sweeney, Billy Zanel, Sean Astin, Harry Cormick a další.


Úterý 26. září 2000 20.00 hodin

Tajemství sahary

V roce 1925 nachází proslulý americký archeolog Desmond Jordan starý rukopis, dokazující existenci bájné Mluvící hory. Vědecká bádání jej přivedou až na Saharu, do kraje písku a kamene, v jehož nejzazším koutě se hora se svým pokladem údajně nalézá. Na své pouti k ní musí Jordan překonat nejednu překážku. Nehostinný kraj trápí účastníky výpravy žízní, pronásleduje je náhlými bouřemi, ve dne je oslepuje zářícím sluncem, v noci je nechá strádat zimou. Jejich pronásledovatelé se zjevují nečekaně a nepozorovaně. Vidina získání tajemného pokladu činí z pouštních pirátů krvežíznivé lovce a z příslušníků cizinecké legie zaslepené fanatiky, jejichž nástrahám musí nadšený vědec na každém kroku čelit. Jeho opravdovým vítězstvím však není odhalení Mluvící hory, ale setkání s jejími obyvateli - lidmi velmi zvláštními, vládnoucími nesmírnou vnitřní silou, nebojácnými a odhodlanými ke všemu. Seriál byl natočen podle námětů tří románů Emilia Salgariho, italského autora dobrodružně romantických příběhů (například Sandokana).


Středa 27. září 2000 22.55

Polibek smrti

Remake slavného krimifilmu z roku 1947 vypráví příběh, jehož hrdinou je drobný zlodějíček Jimmy Kilmarten, který se oženil a chce zapomenout na svůj bývalý život. Nechá se však přemluvit k účasti na riskantní operaci gangstera Little Juniora, jejímž cílem je převézt v kamionech do přístavu kradené luxusní vozy. Policie je připravena a Jimmy se ocitne za mřížemi. Postupně přijde o všechno, na čem mu záleželo. Milovaná žena zahyne vinou gangsterů, kteří Jimmymu slíbili, že se o ni postarají a malá dcerka ho při návštěvě nepozná. Americký krimisnímek (1994) natočil Barbet Schroeder. Hlavní role ztvárnili David Caruso, Samuel L. Jackson a Nicolas Cage.


Čtvrtek 28. září 2000 16.40 hodin

Cirkus v cirkuse

V Moskvě se koná mezinárodní konference zoologů, zaměřená na komunikaci lidí se zvířaty. Názory vědců jsou rozdílné, český profesor hájí revoluční myšlenku: proč se snažit se čtvernožci domlouvat, když jednodušší bude naučit je lidské řeči? Souběžně s touto akcí probíhá odborný výběr nejlepšího čísla pro světový festival cirkusového umění. Obě aktivity se samozřejmě protnou a dají vzniknout prekérním situacím... V režii Oldřicha Lipského (Limonádový Joe, Šest medvědů s Cibulkou, Adéla ještě nevečeřela) hrají Jiří Sovák, Iva Janžurová, Marie Drahokoupilová, Zdeněk Dítě, Lubomír Lipský, Oldřich Velen, Ján Mistrík a další.


Pátek 29. září 2000 20.30 hodin

Ranč U Zelené sedmy I.

Ranč U Zelené sedmy byl v roce 1998 vůbec nejsledovanějším pořadem vysílaným Českou televizí. Co diváky tak zaujalo? Jistě především fakt, že osudy obyčejné české rodiny Kudrnových nejsou vzdálené dnešní realitě. Kudrnovi, jak již bylo řečeno, jsou zcela běžnou městskou rodinou - maminka je optička, tatínek programátor a jejich tři potomci studenty a žáky. Nechybí zde ani babička - maminčina matka a tatínkova tchyně. Až nepříjemně bystrá stará dáma, která je upoutaná na kolečkové křeslo - otázkou je, zda natrvalo. A této rodině, sídlící v paneláku, náhle spadne do klína dědictví v podobě velkostatku strýce Huberta. Autorem námětu i scénářů seriálu je Ivo Pelant, který řadu situací, ba i jejich hořkých konců, prožil sám na sobě. Hrají Milena Steinmasslová, Miroslav Noga, Jana Štěpánková, Pavel Zedníček, Marián Beník, Lubomír Kostelka a další.


Sobota 30. září 2000 21.45 hodin

Náhlá smrt

Ať už filmoví teroristé obsadili cokoli, vždycky se uvnitř našel alespoň jeden nenápadný hrdina, který jejich dokonale promyšlenou akci překazil. Tentokrát je dějištěm dramatické podívané vyprodaný zimní stadion, místo finálového střetnutí Stanley Cupu mezi Pittsburgh Penguins a chicagskými Black Hawks, jehož se účastní kromě tisíců diváků také viceprezident se starostou. Obsadilo ho komando vedené Joshuou Fossem a čekalo až bude doručeno obrovské výkupné. Co nečekalo, byly potíže. Americký film využívající všech spolehlivých a časem prověřených prvků všech podobných "smrtonosných pastí" vznikl v roce 1995, kdy ho natočil režisér a kameraman Peter Hyams. Magnetem pro fandy akčních filmů bude bezpochyby Jean Claude Van Damme (na snímku) v hlavní roli odvážného outsidera Darrena McCorda. V dalších rolích se objeví Powers Boothe jako vůdce teroristů Joshua Foss, Raymond J. Barryjako viceprezident, Dorian Harewood jako Hallmark, Kate McNeilová jako Kathi a další.


Neděle 1. října 2000 15.25 hodin

Horké zboží

Nezaměstnaný Guss nutně potřeboval peníze a jediné řešení viděl ve zločinu - rozhodl se vykrást dům bohatého obchodníka. Sám by to nezvládl, a tak do akce pod falešnou záminkou zatáhl svého dávného kamaráda Phila. Amatérští lupiči sice byli úspěšní, ale na útěku před policií všechnu kořist poztráceli, zbyl jim jediný obraz. Teprve ze zpráv se dozvěděli, že se zmocnili slavného Renoirova díla v ceně tří milionů dolarů. Jenže prodat ho nebude vůbec jednoduché... Režie S. Larry. Hrají J. Larrouquette, G. Harrison, C. Claireová, J. Glover, J. Cecil, J. Bovassoová a další.