číslo 40/2000
vychází 18. září

Zpět na obsah         

Hudba


NOVÉ ZVUKOVÉ NOSIČE

Dudáci a pjískači aneb Chvála českých dud

BookletNa letošní předpůlnoční Štandrli, pořad, který je už neodmyslitelnou součástí srpnových Chodských slavností, přišlo na domažlické náměstí tolik lidí, že by vyprodali pražskou Lucernu - staří, mladí, zkrátka všehochuť. Program, v němž se nejen hraje, ale kde se i vyprávějí rozverné "košilaté" anekdoty, už léta připravuje Konrádyho dudácká muzika, soubor, který letos oslavil 45 let existence a v němž se setkávají generace - jeho šéf Antonín Konrády má v kapele vedle syna i čtyři vnuky. A právě Konrádyho dudáci a pjískači (tak se na Chodsku říká klarinetistům) jsou protagonisty velké části nového cédéčka firmy Radioservis Chvála českých dud, sestaveného z nahrávek pořízených ve studiích Českého rozhlasu Plzeň v letech 1970-1991.

Hlavní hvězdou alba je nesporně Zdeněk Bláha, renomovaný rozhlasový redaktor, upravovatel, folklorista a možná především - dudák. Byl u vzniku Konrádyho dudácké muziky, společně s Antonínem Konrádym a jeho synem, současným vedoucím souboru, svérázným chodským bavičem a muzikantem. Mezi zakladatele patří i Václav Švík, také on vydržel v sestavě Konrádyovců dodnes. Jejich umění můžeme obdivovat v první části CD nazvané Dudy tradiční. V dalších oddílech, Zdeněk Bláha, na slovo vzatý znalec západočeského folkloruDudy stylizované a Dudácké proměny, už přicházejí ke slovu jiné osobnosti. Třeba hudební skladatelé Zdeněk Lukáš, Jan Málek nebo zakladatel souborů Chorea bohemica a Musica bohemica Jaroslav Krček, jejichž skladby, úpravy či v Málkově případě dokonce rozsáhlý Koncert pro dudy, smyčce a tympány tu interpretují Plzeňský lidový soubor, Malá muzika i Plzeňský rozhlasový orchestr.

Kompaktní disk Chvála českých dud mimo jiné dokumentuje, jak velký kus práce odvedl v uplynulých letech plzeňský rozhlas pro zachování tradiční, zdaleka nejen chodské kultury.

MILAN ŠEFL