číslo 39/2000
vychází 11. září

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


logo_cr2.jpg (8677 bytes)Čtvrtek 21. 9. 2000 13.30 hodin

Alkohol a mozek

Proč pijeme? - Tak se ptáme doc. MUDr. Oldřicha Vinaře v seriálu Meteoru o biologii drogové závislosti. Prozradil, že tato otázka byla první, kterou položil svému nadřízenému, když začínal na psychiatrii u alkoholiků. Odpověď zněla: To máš jednoduché. Poněvadž se jim někdo narodil, poněvadž jim někdo umřel, poněvadž mají radost, poněvadž mají smutek, poněvadž něco vyhráli, poněvadž něco prohráli... A tím řekl: Příčina v psychologickém kontextu se vždy najde, každý si najde důvod, proč pije. Ale sám sebe obelhává. Protože mnoho lidí má smutek a nerozpije se...

Alkohol a mozekČili my dnes víme, že příčinu musíme hledat v biologických mechanismech mozku. Když se napijeme alkoholu, tak se uvolní z nervových buněk do synapsí, tam, kde může působit jeden z přenašečů nervových vzruchů, serotonin. Tím, že se uvolní a začne působit na místech, kde se spojují jednotlivá nervová vlákna, tak zajišťuje to, že člověk má zlepšenou náladu, uvolní se a odplují poněkud starosti a trochu i úzkost. Toto serotonin v mozku skutečně zajišťuje. Cítíme to jako špičku, podněcuje to lehkomyslnost, je nám subjektivně lépe a máme veselejší náladu.

Když pít přestaneme, dochází k nedostatku serotoninu, což je příčinou depresí. Jestliže někdo pije velice dlouho a chronicky, dochází k vyčerpání mechanismů, které nám zajišťují neustálou syntézu serotoninu. To se projevuje úplně stejně jako onemocnění depresivní poruchou, přichází těžký pesimismus, myšlenky na sebevraždu, vše je černé, nic se nedaří, není z ničeho radost, a to může trvat týdny a měsíce.

Jak si zajistit pro svůj mozek dostatek serotoninu jinak než pomocí alkoholu? Nejfyziologičtější cestou je, že podnikám takové aktivity, které mi působí určité zadostiučinění nebo radost, protože to je také potom hlavním stimulem k tomu, aby se ve mně serotonin syntetizoval.

IVO BUDIL