číslo 39/2000
vychází 11. září

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Tři sezony

Kdo nepotřebuje k relaxaci drsné chlapíky, akční honičky a zmalované vnadné plavovlásky, ten by si neměl nechat ujít poetický americký film nezávislého filmaře Tonyho Buie Tři sezony (Three Seasons, 1999). Na trh jej v průběhu léta přinesla společnost Bonton Home Video.

Autorský snímek Buie, který si napsal scénář a také film spoluprodukoval, vznikl ve společnosti October Films. Vypráví pět příběhů o lidském hledání, ať už vlastní identity, partnera nebo potomka. Odehrává se v současném Vietnamu, kam přijíždí Američan James pátrat po dceři, již tu kdysi zanechal jako svůj hřích během vietnamské války. Jeho příběh se propojuje s osudy dalších zdejších obyvatel, prostitutky, taxikáře, malého chlapce - pouličního prodavače a starého umírajícího samotáře. Každý z nich jakoby cosi ztratil nebo ještě nenalezl, každého z nich svým způsobem omezuje realita, v níž žije.

Buiův film čerpá z tradice čínského a hongkongského filmu, který bohatě využívá lyrickou kameru, působivou hudbu a pomalý rytmus vyprávění. Kromě obyčejných lidí, na nichž dokáže autor najít i cosi zvláštního, se tedy můžeme těšit hlavně na kouzelné scenerie - ať už reálných, či snových momentů. Jezero pokryté bělostnými květy kombinovanými se světlými klobouky dívek na lodičkách, zaprášená atmosféra dopravních tepen města nebo alej plná červených květů a stromů - to jsou scény, které dokreslují stav duše jednotlivých postav a vyvolávají pocit čehosi prchavého, nostalgického a bolestně krásného. Právě pro tyto nálady stojí za to film zhlédnout. Bez zajímavosti není, že si vedle vietnamských herců (mj. Don Duongová) zahrál postavu Jamese také Harvey Keitel (mimochodem výkonný producent filmu).

JANA PODSKALSKÁ