číslo 39/2000
vychází 11. září

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 18. 9. 2000 19.55 hodin

Smrtící síť

Teri Lorenzová je rozvedená, žije sama se synkem, a tak se má co ohánět. Právě se uchází o místo v nemocniční knihovně. Při vstupním pohovoru se jí zdálo, že nemá šanci, je tedy velmi překvapená, když se po několika dnech telefonicky dozvídá, že byla přijata. Po nástupu se setkává nejen s nepřátelstvím kolegyně, ale i se smrtí... Jednu z postav tohoto příběhu ztvárnil Jan Tříska, kterému se v americké emigraci podařilo získat herecké příležitosti v Hollywoodu. Americký film natočil v 1996 Jorge Montesi. Hrají: Gigi Riceová, Ed Marinaro, John Wesley Shipp, Andrew Lawrence, Ted McGinley, Raphael Sbarge a další.


Úterý 19. 9. 2000 20.00

Zachraňte Willyho 3

Příznivci milé kosatky Willyho, jistě se už nemůžete dočkat, jak jeho třetí a závěrečné setkání s chlapcem Jessem dopadne, viďte? Vězte, že se od toho minulého moc nezměnilo. Jesse pomalu dospívá a o prázdninách pracuje na malé výzkumné lodi u pobřeží Tichého oceánu. Znovu se setkává s Willym a jeho rodinou, ale letní idyla je brzy narušena novým nebezpečím, které kosatkám hrozí v podobě posádky velrybářské lodi. Jessemu se však podaří získat si na svou stranu velrybářova desetiletého synka Maxe, který se proti své vůli musí podřizovat tradici rodiny a vůli svého otce a účastnit se honů na velryby.


Středa 20. 9. 2000 12.15

Pravé ženy

Příběh začíná v třicátých letech devatenáctého století. Mladičká Famie osiřela, a poté našla nový domov u své sestry Sáry. Když na texaskou hranici zaútočili Mexičané, odešel Famiin švagr Bartlett McClure bránit vlast, Sára zase vedla početnou výpravu žen do bezpečí. Po vítězství Texasanů se všichni šťastně shledali, mír však panoval jen krátce. Famie se skamarádila s Georgií, jejíž rodina musela čelit rasové nesnášenlivosti, neboť matka byla napůl Indiánka. Přátelství však dlouho nevydrželo, dívky se nemohly shodnout v názoru na mnoho věcí. Za nějaký čas byl Bartlett znovu povolán do armády a na dům McClureových zaútočila tlupa Komančů... Historicko-romantický film natočila v roce 1997 režisérka Karen Arthurová. Uvidíte v něm mj. Danu Delanyovou a Michaela Yorka.


Čtvrtek 21. 9. 2000 20.00

Dobročinná akademie aneb Paraple 2000

Česká televize bude již posedmé vysílat přímý přenos z "veselých slavností" uspořádaných ve prospěch konta Paraple, tentokráte z prostředí Čističky odpadních vod v Praze-Bubenči. Pořadem nás bude provázet jeho stálý moderátor, ale i autor Zdeněk Svěrák, jemuž budou pomáhat Karel Plíhal, Janek Ledecký, Jaroslav Uhlíř, vokální kvarteto Divertimento, dětský soubor Sedmihlásek a další. V průběhu přenosu můžete na konto Paraple přislíbit jakoukoli finanční částku, a to na telefonních číslech, která budou uvedena na obrazovce při vysílání. Svůj peněžní dar můžete poslat také poštou na adresu: KB Praha 10006-18831021/0100, konst. symbol: 379, variabilní symbol: KONTO PARAPLE.


Pátek 22. 9. 2000 20.00

David Copperfield

Televize Nova zakoupila třináct nejznámějších show, které David Copperfield natočil. V září si diváci připomenou mistrovské kousky, jako bylo zdolání Niagarských vodopádů, zmizení Orient expresu, zázračné vyproštění nad hořícími pochodněmi v Ohni vášně a létání ve Splněném snu. V televizní premiéře posléze uvidí čísla z počátku Copperfieldovy kariéry, kdy nechal zmizet tryskové letadlo, sochu Svobody, levitoval nad Grand Canyonem, procházel Velkou čínskou zdí a utíkal z Alcatrazu.


Sobota 23. 9. 2000 21.50

Zabít Elizabeth

Howard Pigeon právě dovršil čtyřicítku a zamýšlí se nad svým dosavadním životem. Má v tom zmatek, jediné, co ví bezpečně, je, že je nespokojen. Nákladný pychoanalytik mu radí, aby provedl nějakou radikální změnu. Howard poslechne jeho doporučení a rozhodne se vzít to vskutku radikálně: zbaví se své ženy Elizabeth! Má ďábelský plán na dokonalou vraždu - ale manželka mu ho trochu překazí, když nepřijde na romantickou večeři, na jejímž konci měla její mrtvola spadnout z útesu...

Hlavní roli v americké komedii hraje charismatický Jeff Goldblum.


Neděle 24. 9. 2000 20.00

Apollo 13

"Nejúspěšnější neúšpěšná" akce v dějinách americké astronautiky se odehrála ve dnech 11. až 17. dubna 1970. Tehdy vystartovala k Měsíci posádka ve složení Jim Lovell, Fred Haise a Jack Swiger, který na poslední chvíli nahradil kvůli zdravotním potížím původního člena posádky, Kena Mattingliho. První dny letu proběhly hladce, ale 13. dubna se z reproduktorů v řídícím středisku ozvalo legendární: "Houstone, máme problém." Americké filmové drama vzniklo v roce 1995, kdy ho podle skutečných událostí natočil režisér Ron Howard. Vycházel přitom z knihy Ztracený Měsíc, kterou podle vzpomínek velitele Jima Lovella napsal spisovatel Jeffrey Kluger, a opíral se o rady samotného Lovella, jenž byl jedním z technických poradců filmu. V hlavních rolích se představí Tom Hanks, Bill Paxton a Kevin Bacon.