číslo 39/2000
vychází 11. září

Zpět na obsah         

Hudba


NOVÉ ZVUKOVÉ NOSIČE

bul1.gif (40 bytes) Anastacia: Not That Kind
(Epic/Sony Music Bonton)

Anastacia: Not That KindOtec zpíval v barech na východním pobřeží, matka byla broadwayskou herečkou. Muzice zkrátka rodačka ze Chicaga, nyní žijící v Los Angeles, Anastacia Newkirková nemohla nepřijít na chuť. Ale nebýt kapky štěstí, její písnička I´am Outta Love by dnes neatakovala evropské hitparády. Tím štěstím se ukázalo být její účinkování v soutěži prestižní hudební stanice MTV. V konkurenci sto šedesáti talentů obstála na výbornou a z dívky, do té doby vydělávající tancováním v klubech či účinkováním ve videoklipech hvězd (vidět jsme ji mohli například v klipu Twist And Shout od Salt´n´Pepa) se stala žádaná osoba, obletovaná šéfy největších hudebních vydavatelství a dokonce i samotným Králem popu Michaelem Jacksonem...

"Zpívám tak, jako tančím: Jdu tam, kam mě hudba zavede," tvrdí o sobě AnastaciaJejí debutové album nabízí pestrou stylovou všehochuť od dance music po rhythm´n´blues, což je dáno producentskou účastí rozličných kolegů z branže, ať už jde o Ricka Wakea (spolupracoval s Mariah Careyovou i Celine Dionovou) nebo dvojici Sturken-Rogers, píšící jinak pro poněkud odpudivý chlapecký soubor N´Sync. Anastacia tyto stylové kotrmelce bez problémů zvládá, výrazem i hlasově, její vokál je svůdně "nakřáplý", ale i dostatečně ohebný. Potěšitelné a u debutujících zpěvaček (jistěže zahraničních...) v poslední době téměř samozřejmé je to, že se snaží prezentovat vlastními písněmi. Nejinak je tomu v případě Anastacie, základy většiny z jedenácti písniček si napsala sama - a tak to má být.

 

bul1.gif (40 bytes) Black Crowes: A Tribute To A Work In Progress
(Columbia/Sony Music Bonton)

Black Crowes: A Tribute To A Work In ProgressUž to budou čtyři roky, co sportovní halu na pražské Brumlovce svou živelnou muzikou, z níž jsou cítit slavní Rolling Stones stejně jako desítky bezejmenných amerických bluesmanů, rozžhavili do běla... Zpěvák hippie vzezření Chris Robinson a jeho mladší bratr, kytarista Rich, bubeník Steve Gorman, plus dva až tři další muzikanti - tedy Black Crowes, "nejrock´n´rollovatější rock´n´rollová skupina na světě" (názor britského časopisu Melody Maker). S devadesátými léty se tato kapela vypořádává na albu, které poskytuje poměrně reprezentativní průřez její diskografií od roku 1990. Toho roku "Vránám" vyšla první a pro mnohé posluchače stále nepřekonaná deska Shake Your Money Maker, z níž kompilátoři vybrali čtyři skladby (včetně báječné Hand To Handle od Otise Reddinga). Stejně jsou zastoupeny ještě dvě nahrávky: znamenitý debut rozvíjející kolekce The Southern Harmony And Musical Companion (1992) a loňské album By Your Side. Vzhledem k tomu, že další disky, vydané v letech 1994 a 1996, jsou připomenuty v míře poloviční, dá se odvodit, jaká tvůrčí období považují lídři skupiny za podstatná a jaká nikoli. A přestože desky typu "Greatest Hits" jsou nutně neobjektivní (zkuste vybrat tři nejlepší filmy Woodyho Allena, aniž byste naštvali jediného "allenovce"), v tomto případě se dá s výběrem až na výjimky souhlasit.

MILAN ŠEFL