číslo 38/2000
vychází 4. září

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Středa 13. 9. 13.30 hodin

Své cestovatelství si vyvzdoroval

Dr. Jiří Baum, honorární asistent Národního muzea v Praze, cestovatel, spisovatel a mecenáš Národního muzea. Zahynul v koncentračním táboře pro Židy ve Varšavě v Polsku - tak si připomínají po druhé světové válce přírodovědci svého kolegu.

20. září tomu bude sto let, co se narodil. Své cestovatelství si opravdu musel vyvzdorovat. Jiří Baum pocházel totiž z pražské bohaté obchodnické rodiny a představy otce o jeho budoucnosti byly jiné, chtěl, aby pokračoval v rodinné tradici. Proto vystudoval nejprve hospodářskou školu, akademii, teprve pak ještě soukromě gymnázium. S jistým časovým odstupem se nakonec věnoval studiu přírodních věd na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

Věnoval se botanice, entomologii a také ornitologii. Zvládl postupně jedenáct jazyků, a to pět z nich na úrovni, že jimi mohl v zahraničí hovořit i do rozhlasu. Znal i jazyky různých afrických kmenů, zabýval se fotografováním a byl také průkopníkem automobilových výprav, na což později navázal cestovatel Elstner a nakonec Hanzelka se Zikmundem.

Národní muzeumJeho první výprava vedla v roce 1921 do Ameriky. Z poslední výpravy do jižní Afriky se vrátil těsně před nacistickou okupací. Nezůstal v cizině, kde by se určitě velmi dobře uplatnil, ale jako vlastenec chtěl být se svou zemí i v těžké době. Přestože byl jako Žid vystaven nebezpečí, zapojil se do odboje, například vyráběl fotografie důležité pro falešné doklady i další konspirační činnost.

Jeho život se uzavřel ve Varšavě, kde při odklízení trosek z náletů se zřejmě zranil na ruce, došlo k otravě krve a nedostatek lékařské péče způsobil smrt.

V Meteoru si můžeme vyslechnout nejen vyprávění dr. Streita o RNDr. Jiřím Baumovi, ale vzácnou nahrávku Baumova hlasu - přednášku o Belgickém Kongu.

IVO BUDIL