číslo 38/2000
vychází 4. září

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 11. 9. 20.35 hodin

Jack

Hlavním a poněkud netradičním hrdinou smutné komedie je Jack Powell (Robin Williams), který se narodil jako zcela zdravé a vyvinuté dítě v desátém týdnu těhotenství. Lékaři zjistí, že chlapec trpí vzácnou poruchou, která způsobuje, že se jeho buňky vyvíjejí čtyřikrát rychleji. To znamená, že když je mu deset, vypadá jako čtyřicetiletý muž. Proto ho rodiče ani nepřihlásili do školy a místo toho mu najali soukromého učitele, starého černocha Woodruffa (Bill Cosby), který si s chlapcem dobře rozumí. Jack by však rád do školy chodil... Americký film natočený v roce 1996 podle scénáře Jamese DeMonaca a Garyho Nadeaua je sice na první pohled komedií, s čtyřikrát rychleji běžícím časem se však mění v psychologický příběh. Natočil ho slavný režisér Francis Ford Coppola.


Úterý 12. 9. 20.00 hodin

Zachraňte Willyho 2

Dva roky po mimořádném úspěchu atraktivního rodinného snímku Zachraňte Willyho! připravili američtí tvůrci jeho pokračování. Změnil se sice jeho režisér, ale jinak autorský (a především herecký) tým i ladění filmu zůstávají téměř nezměněny. Hlavní hrdina, čtrnáctiletý Jesse, se sice už sblížil se svými novými rodiči Glennem a Annie Greenwoodovými, ale zpráva o smrti jeho pravé matky, na niž se nepamatuje, opět rozjitří jeho staré rány a pocity osamělosti. Navíc do jeho života vstupuje osiřelý mladší bratr Elvis, jehož výchovy se Greenwoodovi také ujímají. Jeho přítomnost cítí dospívající Jesse jako břemeno. Vysněné prázdniny pod stanem si opravdu představoval jinak, zvlášť když se mu podařilo znovu navázat kontakt s milovaným Willym. U pobřeží ale ztroskotá tanker a ropná skvrna ohrozí celou Willyho rodinu. Neštěstí chce využít šéf loďařské firmy, jenž chce kosatky vylovit a prodat do zábavního parku. Na pozadí ekologické katastrofy tak začíná drama, v němž jsou v sázce nejen životy vzácných živočichů, ale také životy dětí, které je chtějí zachránit...


 Středa 13. 9. 19.55 hodin

Jak svět přichází o básníky

Středoškolská léta, to je ten pravý "čas her a malin nezralých". Tak je prožívají i gymnazisté Štěpán a Kendy. Potkávají první lásky, podstupují první nepříliš úspěšné souboje s alkoholem, debatují o zásadních věcech všehomíra a nepochybují, že jednou se jim podaří zásadně pohnout světem... První z divácky velmi úspěšných "básnických" komedií natočil Dušan Klein v roce 1982 na motivy novely Amatéři spisovatele a scenáristy Ladislava Pecháčka. Hlavní role svěřil režisér Pavlu Křížovi (Štěpán) a Davidu Matáskovi (Kendy). Štěpánovu lásku představuje v tomto dílu Miroslava Šafránková, pro Mílu Myslíkovou znamenala role maminky hereckou účast v celé sérii.


Čtvrtek 14. 9. 20.00 hodin

Velká vlaková loupež

Odvážnou vlakovou loupež uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na platy vojáků v Krymské válce. Můžete tu sledovat pečlivé naplánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže krádež a duplikace čtyř klíčů, potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Každý klíč však pečlivě hlídá jeden člen bankovní společnosti. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí a schopného kasaře a duplikátora klíčů Agara. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ve filmu uvidíte Donalda Sutherlanda, Lesley-Anne Downovou a Seana Conneryho v hlavní roli Edwarda Pierce.


Pátek 15. 9. 20.00 hodin

Pink Floyd za Zdí

Pink Floyd jsou legendární anglickou rockovou skupinou, jednou z nejvýznamnějších v historii pop-music. Jsou představiteli progresivního stylu, zpočátku vycházeli z psychedelické vlny, později byli řazeni i k artrocku. Čtveřice Waters, Wright, Mason a Barrett dala v roce 1965, tedy ještě v době studií na střední škole, vznik skupině Pink Floyd Sound. Postupem doby se její ústřední skladatelskou postavou stal zpívající baskytarista Roger Waters (nar. 1944). Mezi mimořádně ceněná alba patří: The Piper at the Gates of Dawn (1967), A Saucer Full of Secrets (1968) a soundtrack k filmu More (1969) režiséra Barbeta Schrodera. Slavná jsou také alba: Wish You Were Here (1975), album s orwellovskou tematikou Animals (1977), a dvojalbum The Wall (1979), které obsahuje Watersovu osobní výpověď.


Sobota 16. 9. 21.55 hodin

Čas sluhů

Studentka medicíny Dana byla nezajímavá, stydlivá, zakomplexovaná a muži o ni nejevili zájem. Přesto se jí podařilo jednoho přemluvit, aby si ji vzal. Dokázala to za vydatného proudu slz i mnoha lstí a celá záležitost byla více než podivná, vždyť ženich dokonce chodil s její nejlepší kamarádkou. Ze svazku, plánovaného jako pouze formální s brzkým rozvodem, se vyvinulo soužití pro mnohé zničující - nikoli ovšem pro Danu. Ta v něm rozkvetla v oslnivou krasavici a naučila se obratně manipulovat lidmi ve svém okolí. Vlastní prospěch je pro ni ze všeho na světě nejdůležitější a morálním zásadám se jen pohrdlivě usmívá... Psychologicko-společenské drama (1989) Ireny Pavláskové. Ivanu Chýlkovou hlavní role Dany proslavila. Dále hrají Karel Roden, Jitka Asterová, Libor Žídek, Miroslav Etzler, Eva Holubová, Vilma Cibulková, Petr Haničinec, Helga Čočková, Jiří Brožek a další.


Neděle 17. 9. 20.00 hodin

Americký prezident

Americký prezident Andrew Shepherd má před sebou tři důležité úkoly. Zprávu o stavu Unie, nový zákon o energii a návrh zákona o zločinu. Navíc ho čeká setkání se Sydney Ellen Wadeovou, pracovnicí ekologické Rady pro globální ochranu, která se má zasadit o to, aby prezident přišel s přísnější verzí zákona o energii. Výsledek jejich setkání však překvapení nejen Sydney, ale také prezidenta a celý jeho štáb poradců. Andrew Shepherd, prezident Spojených států a vdovec žijící se svou dvanáctiletou dcerou Lucy, se totiž do energické ženy zamiluje... Americká romantická komedie vznikla v roce 1995, natočil ji režisér Rob Reiner. V hlavních rolích se představí Michael Douglas a Annette Beningová. V dalších rolích se objeví Martin Sheen Michael J. Fox, Richard Dreyfuss, Nina Siemaszkoová a další.