číslo 38/2000
vychází 4. září

Zpět na obsah         

Rozhlasová
publicistika


POEZIE V ROZHLASE

O křídla prosím milovanou zem

ČRo 3 - Vltava 8. září 20.00 - 22.45 hodin

17. září by se dožil devadesáti let básník (a ovšem taky prozaik, dramatik, překladatel i klasik literatury pro děti) František Hrubín. Obáváme se, že tento nejmladší z velkých básníků, kteří vstoupili do literatury v meziválečném dvacetiletí, je dnes zklasičtělý až příliš - a předčasně! K čemuž mu jistě pomohly dnes již nepříliš poutavé "hymnické chvály kladných životních sil", jimiž byl dlouho především představován. Páteční večer na hrubínovské téma, který jsme nazvali O křídla prosím milovanou zem, se pokusí nános těchto čítankových floskulí z Hrubína seškrábnout a představit básníka v daleko přitažlivějším světle, tj. i v některých polohách málokdy připomínaných.

František HrubínV naší mozaice nutně zazní hned několik bloků básnických. Hrubínovský díl cyklu Semper viva připomene jeho první knížky: verše "tichého extatika a mámivého melodika" (Šalda), v nichž po úzké, pružné lávce kantilény rozechvívané každým dotekem přecházejí zmatky a tápání teprve zrajícího muže rovnou do překvapivě jistého a jakoby navždy definitivního tvaru, verše, jejichž spiritualita přiblížila mladého básníka Čepovi i Zahradníčkovi. Pásmem Za časů Hirošimy pootevřeme zapomínanou těsně poválečnou kapitolu, v níž se bytostný venkovan Hrubín překvapivě inspiruje temným rmutem každodennosti velkoměstské periferie, a to na dotek blízce kolářovské Skupině 42. Těžko tu samozřejmě mohou chybět fragmenty z obou nejznámějších Hrubínových básnických skladeb - Romance pro křídlovku a Lešanských jesliček. Hrubínovu prozaickou tvorbu bude v Pátečním večeru reprezentovat závěr z jeho málokdy připomínané, ale skvělé (a kdysi i velmi dobře do filmové podoby převedené) novely Zlatá reneta; jeho překladatelské dílo si zpřítomníme - kým jiným než mistrovsky zvládnutým Verlainem.

Náš Páteční večer oživí i řada rozhlasových záznamů básníkova hlasu z pořadu Fonogramy: básník v nich bude hovořit o svém dětství, o poezii, o svých přátelích, zazní také ukázky z jeho proslulého projevu na 2. sjezdu českých spisovatelů aj. I hudebním průvodcem pátečního večera bude sám Hrubín, který si kdysi z klasické hudby vybral své menu: Liszt, Janáček, Dvořák - a taky Trojanovu rumbu ze Srpnové neděle. Páteční večer připravili a provázejí jím Pavel Šrut a Rudolf Matys v režii Hany Kofránkové.

RUDOLF MATYS