číslo 38/2000
vychází 4. září

Zpět na obsah         

Hudba


PATNÁCT MINUT SLÁVY

V týdnu od 19. do 25. srpna došlo v oficiální české hitparádě ke změnám tak symbolickým, že skoro ani není třeba je reflektovat. Zaznamenejme tedy alespoň to, že krásné dívky z The Corrs se s albem In Blue sunou stále výš - už jsou čtvrté.

K mnohem podstatnějším posunům došlo v Hitparádě rádií v ČR, jejíž setrvalý stav jsem před nedávnem na tomto místě kritizoval. Hned za singlem Breathless zmíněné skupiny The Corrs se už nachází písnička Jana Kalouska, zpěváka, který se výrazně prosadil začátkem devadesátých let a následně si prožil i boom provázející film Jana Hřebejka Šakalí léta. Od té doby sice vydal několik desek, ale ty už se ani zdaleka netěšily z tak výrazného zájmu publika. O to větší překvapení přichystal svým novým singlem Hvězdy se mění, jenž avizuje vydání nového dlouhohrajícího alba. Jaké bude? O tom třeba někdy příště.

Mezi nejhranější písně České republiky se v uvedeném období zařadily hned čtyři novinky. Za zmínku stojí především úspěch nové hitovky jedné z nejvýznamnějších českých rockových skupin devadesátých let, valašskomeziříčského spolku Mňága a Žďorp. Před časem byla jejich debutová deska Made In Valmez v anketě prestižního hudebního Ronan Keatingměsíčníku Rock & Pop oceněna titulem "deska desek deváté dekády" a tak se zdá, že v tomto případě jde ruku v ruce zájem publika i kritiky - ve zmíněné anketě se totiž vyslovilo na čtyřicet předních hudebních publicistů.

Další z písňových novinek, Life Is A Rollercoaster na 18. místě, upozorňuje na vydání debutového alba frontmana fenoménu posledních let, anglické chlapecké formace Boyzone. Ronan Keating na své "prvničce" autorsky spolupracoval třeba s Bryanem Adamsem a jeho album se jistě brzy ocitne i v české TOP 40. Vždyť doma ve Velké Británii se okamžitě po svém vydání uvelebilo na čele tamního žebříčku a jinak se mu jistě nepovede ani u nás.

MILAN ŠEFL