srpen 2000

Zpět na obsah       

Soutěž


Tipy na výletMilí čtenáři,

tímto číslem končí naše prázdninová hra o rozhlednách a starých hradech, kterou jsme pro Vás připravili na základě knížky Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech z nakladatelství Radioservis.

Z této knihy jsme pro vás vytipovali devět zajímavých rozhleden a hradů, které jsme postupně představili v minulých číslech. Teď tedy máte poslední možnost uhodnout název poslední rozhledny a zároveň do křížovky vyplnit názvy všech uveřejněných rozhleden. Pokud nám zašlete správně vyluštěnou tajenku, postoupíte do slosování o fotoaparát a další zajímavé ceny od nakladatelství Radioservis.

Náš tip:
Pokud jste se do soutěže zapojili později, nezoufejte! Všechna předchozí čísla s rozhlednami najdete v našem archivu.


Asi tři kilometry severně od Mladé Vožice na Táborsku vyčnívá z lesa nad údolím Blanice mohutná válcová věž zříceniny hradu. Nejbližší železniční zastávka v Mezně je od zříceniny vzdálena asi patnáct kilometrů.

Tento gotický hrad byl založen na počátku 14. století. Často střídal majitele, v 17. století byl opuštěn a postupně začal chátrat. V roce 1783 byla zrekonstruována válcová hradní věž a okolí bylo přeměněno na anglický park. Věž měřící 26 metrů byla v první polovině 19. století opatřena cimbuřím a upravena na rozhlednu. Původní přístup k ní byl padacím mostem z hradního paláce. Z mostu však zbyl pouze portál a kamenné konzoly, o které se opíral. Dále se ještě dochovaly zbytky starého paláce, torza obvodových zdí a valené zaklenuté sklepy, odkud prý vede podzemní chodba až pod hrad v Mladé Vožici, ze kterého Nápovědazůstaly jen nepatrné zbytky. Místo něj tam dnes stojí raně barokní kaple ze 17. století.

Vystoupíme-li na věž, otevře se před námi pěkný kruhový výhled. V Mladé Vožici je zajímavý památník Mladovožicka s pamětní síní historika Augusta Sedláčka, autora díla Hrady, zámky a tvrze Království českého. Je zde také pamětní síň akademického malíře Oty Bubeníčka s expozicí jeho plastik a obrazů. U nedalekého městečka Chýnov se nalézají vápencové Chýnovské jeskyně, které sice nemají krápníky, ale zato hýří pestrými barvami.