číslo 37/2000
vychází 28. srpna

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 4. září 2000 NOVA - 23.00 hodin

Generál Patton

Filmové vyprávění začíná ve chvíli, kdy oddíly generála Rommela rozdrtí poblíž Tunisu americkou tankovou jednotku. Při obhlídce bojiště si generál Bradley uvědomí, že potřebuje energického a nekompromisního muže, který by se postavil do čela zbylých tankových divizí v Africe. Zvolí nevyzpytatelného George S. Pattona, který velmi rychle změní demoralizované, špinavé a neukázněné jednotky v smrtící údernou armádu. Nebojácně ji vede proti Rommelovi a jeho neblaze proslulým oddílům, které se mu podaří vlákat do pasti a rozdrtit. Svými válečnými úspěchy si rychle získá pozornost, úctu i závist. Velkolepý válečný americký film (1970) natočil režisér Franklin J. Schaffner. V titulní roli kontroverzního George S. Pattona se představí George C. Scott, který se doslova vžil do generálova složitého charakteru, a podařilo se mu tak vytvořit jednu z nejlépe vylíčených filmových postav.


Úterý 5. září 2000 PRIMA - 22.35 hodin

J. F. K.

Kevin Costner22. listopadu 1963 ukončily výstřely vypálené v texaském Dallasu život Johna Fitzgeralda Kennedyho. Okamžitě byl zatčen Lee Harvey Oswald, jehož dva dny nato zastřelil Jack Ruby, údajně prezidentův obdivovatel. Oswald se sice k vraždě Kennedyho nepřiznal, pro veřejnost však zůstal navždy jejím pachatelem. Další jména už v případu nepadla, všechna akta byla uložena jako přísně tajná. V roce 1991 téma znovu otevřel režisér Oliver Stone. Hrdinou jeho filmu je státní zástupce Jim Garrison, který nevěří oficiální verzi. Je přesvědčen, že za zločinem stálo rozsáhlé spiknutí, a na vlastní pěst hledá důkazy. Postupně proniká do spletitého zákulisí vysoké politiky a dobírá se překvapivých zjištění. Dokonce se mu podaří zahájit soudní proces...Hlavní roli prokurátora Garrisona hraje Kevin Costner.


Středa 6. září 2000 NOVA - 22.45

Potíže s Arizonou

Kriminálník, notorický zlodějíček H. I. McDonnough, se znovu a znovu ocitá ve vězení. Při jednom ze svých dalších pobytů v tomto zařízení se zamiluje do půvabné mladé policistky Edwiny. A protože náklonnost je vzájemná, rozhodnou se po jeho propuštění z vězení pro svatbu. Ač se to zdá nemožné, vytvoří šťastný a harmonický manželský pár. Na obloze jejich spokojenosti pluje jenom jeden jediný mrak. Edwina totiž nemůže mít děti. A právě po miminku oba dva velmi touží. Jenže vzhledem k McDonnoughově minulosti nepřichází adopce v úvahu. Jednoho dne se rozhodnou dítě získat jinou cestou, a to za každou cenu. Jediným možným způsobem je krádež. Vyberou si a unesou jedno z právě narozených paterčat místního hlavouna a magnáta Nathana Arizony. Americká situační komedie, občas poněkud černá, vznikla v roce 1987 pod režijním vedením bratrů Joela a Ethana Coenových. Do hlavní mužské role obsadili Nicolase Cagea. Jeho partnerkou v roli Edwiny je Holly Hunterová. Dále hrají John Goodman, Randall "Tex" Cob, William Forsyth a další.


Čtvrtek 7. září 2000 ČT 1 - 20.00

Zlaté rybky

Na podlaze leží mrtvá žena. O něco dále se policejní lékař sklání nad bezvládným tělem poraněného muže. Jde o manžele Evu a Zdeňka Nejtkovy. Je tu ale ještě jedna podivná věc - roztříštěné akvárium. Rybičky však někdo posbíral a umístil je do jiné nádoby, aby mohly žít. Co se tu odehrálo? Detektivní povídka Hany Proškové Prostý případ statistiky se stala motivem pro Václava Šaška a Miroslava Hubáčka, kteří na jejím základě napsali scénář ke kriminálnímu filmu, jenž v roce 1977 natočil režisér Otakar Fuka. Poprvé v českém filmu se děj napínavého pátrání odehrává v prostředí překupníků drog a zachycuje osudy narkomanů, které nejsou příliš radostné. Po pachateli podivné vraždy pátrá vyšetřovatel Hora, kterého ztělesnil Radovan Lukavský, dále hrají Jan Kanyza, Jiří Krampol, Adolf Filip, Oldřich Vízner a Jana Andresíková.


Pátek 8. září 2000 PRIMA - 12.00 hodin

Dynastie Straussů

Nový dvanáctidílný seriál vás seznámí s osudy rodiny, která znamenala mnoho nejen pro rakouskou, ale i světovou hudbu. V úvodním dílu poznáte Johanna Strausse, jenž právě přijel do Vídně a začíná se zde pomalu prosazovat. Nejprve na předměstích, to však jeho skladatelskou ani hráčskou ctižádost příliš neuspokojuje. Obrat přinese seznámení se schopným impresáriem... Film natočil v roce 1994 J. Chomsky. Hrají: Anthony Higgins, Stephen McGann, John Gielgud, Edward Fox, Alice Krigeová, John Rhys-Davies a další.


Sobota 9. září 2000 PRIMA - 21.35 hodin

Jefferson v Paříži

Thomas Jefferson, v pořadí třetí prezident Spojených států a tvůrce textu Prohlášení nezávislosti, působil v letech 1785?1789 v Paříži jako velvyslanec USA. Film působivě líčí toto životní období slavného politika. Ve své funkci býval častým hostem na dvoře krále Ludvíka XVI., přátelil se s význačnými osobnostmi francouzské kultury a vědy, volný čas věnoval vynálezecké činnosti. Nevyhnula se mu ani láska... Výpravný historický film natočil v roce 1995 James Ivory. Hrají: Nick Nolte, Greta Scacchiová, Simon Callow, Gwynwth Paltrowová, Jean-Pierre Aumont, James Earl Jones a další.


Neděle 10. září 2000 ČT 1 - 20.30 hodin

Byt

Francouzský film Byt je příběh o lásce, setkávání, osudovém míjení, náhodě a především o nepřekonatelné touze být někým jiným. Max a Lisa tvoří nádherný pár, jsou zamilovaní a věrní. Ve stejném domě bydlí osamocená dívka, které Lisina krása i štěstí nejsou dopřány. Lásku dvojice má přímo na dlani - vidí jim totiž do oken. A tak pozoruje muže, do kterého se postupně zamilovává, a ženu, kterou by chtěla být. Do hlavních rolí svého filmu režisér Gilles Mimouni obsadil ve Francii velmi populární herce Romane Bohringerovou (Noci šelem) a Vincenta Cassela (Dobrman).