číslo 37/2000
vychází 28. srpna

Zpět na obsah         

Hudba


PATNÁCT MINUT SLÁVY

Při pohledu na oficiální českou hitparádu mě napadá možná trochu cynická myšlenka. Už aby se děcka vrátila do školních lavic a začala atakovat rodičovské peněženky, jinak se zcela setrvalý stav na tuzemském žebříčku nejprodávanějších desek nezmění...

Jistě, jde o mírnou nadsázku, kompakty opravdu nekupují jen teenageři - kdyby tomu tak bylo, asi by se do TOP 40 stěží propracovalo album Buena Vista Social Club. To totiž vyžaduje zcela jiné, nežli k módním trendům náchylné publikum. Přináší hudbu, kterou s mnohdy zcela neznámými kubánskými muzikanty natočil americký kytarista Ry Cooder. Deska vznikla už v roce 1997 a její masovou popularitu po celém světě zapříčinil německý režisér Wim Wenders, který k albu natočil jakousi vizuální "stopu", znamenitý film, jenž je dnes k vidění také v českých kinech. Sluší se připomenout, že vydavatelství World Circuit, které album Buena Vista Social Club vydalo, má u nás svou "prodlouženou ruku" ve firmě P+J Music, jež může opravdovým zájemcům poskytnout i další alba s tradiční kubánskou hudbou. A že vám dosud jména Ibrahím Ferrer, Jesus Alemany nebo skupina Orquesta Aragon nic neříkají? Dá se to změnit.

Také druhá novinka TOP 40 pochází ze země, která si dosud s mezinárodním hudebním showbyznysem příliš netyká. Hiphopová dvojice Bomfunk MC´s vznikla počátkem roku 1998 ve finských Helsinkách a hned její první nahrávka se stala jedničkou evropské taneční hitparády. Debutové album In Stereo avizuje singl Freestyler, který existuje i v klipové podobě, a pokud nedejbože patříte mezi pravidelné diváky nováckého Esa, měli byste ho znát.

MILAN ŠEFL