srpen 2000

Zpět na obsah       

Soutěž


Tipy na výletMilí čtenáři,

prázdniny jsou symbolem slunce, her a odpočinku a proto jsme pro Vás připravili prázdninové hrátky, při kterých si můžete zasoutěžit a zároveň něco nového poznat. Pokud pozorně čtete náš Týdeník, jistě jste si všimli, že naše nakladatelství vydalo v nedávné době knihu Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech, která je určena všem, kteří se rádi toulají přírodou a poznávají krásy Čech a Moravy.

Z této knihy jsme pro vás vytipovali devět zajímavých rozhleden a hradů, které budeme v prázdninových číslech Týdeníku Rozhlas postupně představovat. Vymysleli jsme si pro vás malý háček - nezveřejníme název popsaného objektu. Budete mít k dispozici celkový popis a jako pomůcku písmenka, z kterých můžete název složit. Pokud nám zašlete správné jméno, postoupíte do slosování a můžete vyhrát pozornost od nakladatelství Radioservis.

Tím však naše hrátky nekončí, u posledního objektu, který vyjde v čísle 37, bude otištěna tabulka, do které můžete doplnit všechny již otištěné rozhledny a hrady a vyluštíte tím naší tajenku. Pokud nám zašlete tuto tajenku, dostanete se do slosování o fotoaparát a další zajímavé ceny.


Tento zalesněný šumavský velikán se nachází jen několik kilometrů severně od Železné Rudy. Dřevěná rozhledna s horskou chatou na jeho vrcholu se může pyšnit tím, že patří k nejvýše položeným rozhlednám v České republice.

Na rozhlednu se nejlépe dostaneme, když pojedeme z Železné Rudy směrem na Nýrsko. Na vrchol se můžeme nechat vyvézt lanovkou, která vyjíždí od obce Špičák. Nejbližší železniční stanice Špičák je vzdálená přibližně čtyři kilometry.

Rozhledna byla na vrcholu postavena v roce 1923 a měří 18 metrů. Za výstup po 68 schodech budeme odměněni překrásným výhledem, a to především na Šumavu. Na východě Javorník s rozhlednou a na jihovýchodě vzdálený Boubín. Před ním vystupujeNápověda Huťská hora a ještě blíže hřeben Poledníku s rozhlednou. Na jihu se tyčí německé části Šumavy Falkenstein s rozhlednou. Za velmi dobré viditelnosti můžeme na obzoru spatřit dokonce i Alpy. Na jihozápadě se vypíná nejvyšší hora Šumavy, německý Javor, a na západě Jezerní hora a Ostrý.

Ze Špičáckého sedla se můžeme nechat přepravit kyvadlovou dopravou k nedalekému Černému jezeru, jež je naším největším ledovcovým jezerem. Leží pod mohutnou jezerní horou v nadmořské výšce 1008 metrů, má plochu 18,5 hektaru a dosahuje hloubky 40 metrů. Asi tři kilometry od něj pak leží menší ledovcové Čertovo jezero.